Svjedoci o obitelji Zavadlav: ‘Sustav je zakazao. Ta djeca su oduvijek trpjela nasilje i nitko im nije pomogao’

Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Nasrnuo je i na brata zbog kojeg je ubio, ali ne zato što ga nije volio već je to jedini obrazac ponašanja koji poznaje

Dvanaest godina prije nego je nakon trostrukog ubojstva doveden u prostorije PU splitsko-dalmatinske Filip Zavadlav (25) je u prostorije splitske policije ušao 2008. godine zajedno s tri godine mlađim bratom koji se sada nalazi u komuni u Crnoj Gori.

“Filip je tada imao trinaest, a brat mu deset godina i nije ušao nego je doslovce s bratom utrčao u prostorije tražeći među policajcima spas. Došli su uplakani i policajcima rekli da ih je mater isprebijala. Braća su bila u strahu i ne možete pojmiti koliko nam ih je bilo žao”, prepričali su za Slobodnu Dalmaciju svjedoci tog događaja.

Njihova 52-godišnja majka koja sada živi navodno u Njemačkoj je zbog toga bila osuđena na četrdeset dana zatvora na Prekršajnom sudu u Splitu, ali lanac nasilja se u toj obitelji nastavljao iz godine u godinu za vrijeme odrastanja trojice braće.

“Tu je evidentirano preko deset zlostavljanja na štetu djece i pravo je čudo da sve ovo vrijeme splitski Centar za socijalnu skrb nije tu djecu izuzeo iz njihove primarne obitelji, dao ih u dom ili na posvojenje nego ih je uvijek ostavljao s onima koji su ih zlostavljali. Sada je kasno o tome govoriti jer to su već punoljetne osobe, ali je sada ishod takav da su dva sina ovisnika a jedan je ubojica. Toj djeci sustav nije dao jednaku šansu kao drugima i mislim da je nepravedno kriviti samo policiju i pravosuđe, nego se problem treba gledati u uzročno-posljedičnom odnosu”, kazao je izvor upoznat s ovom tužnom pričom u kojoj je čak i Filip od zlostavljanje osobe postao zlostavljač.

On je u dva navrata nasrnuo na brata zbog kojeg je i ubio sve te ljude, ali ne zato što ga nije volio nego je to bio obrazac ponašanja za kojega je jedino znao te ga je smatrao potrebnim kako bi brata izveo na pravi put.

Flip je u srednjoj Pomorskoj školi bio jako bistar i dobar učenik, bio je šminker i ni po čemu se ne bi reklo da je imao takve probleme u odrastanju dok vam ne bi dozvolio da uđete u njegov svijet. Živio je s ocem koji ga je dobio kada je imao 46 godina, a danas ima 71. godinu, a majka mu je 19 godina mlađa od oca. Potom se godinu dana nakon Filipa rodio srednji brat, a dvije godine nakon srednjega i ovaj najmlađi. Dakle u tri godine u obitelj Zavadlav rodila su se tri sina.

Prije ovog masakra Filip je odselio od oca i brata koji žive u Lučićevoj i iznajmio stan u Šenoinoj ulici jer je imao sigurne prihode pošto se već bio ukrcao na brod. Htio je u miru početi novi život i maknuti se od svega, a onda ga je nešto opet vratilo u svakodnevicu iz koje je htio pobjeći. Da li je to reketarenje njegovog srednjeg brata od strane ubijenih ili je u pitanju neki drugi razlog pokazat će istraga u kojoj uhićeni za sada ne želi aktivno sudjelovati da bi tužiteljima objasnio motive svog čina, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari