NA ZAPADU NIŠTA NOVO

Video | Svjetski uspjeh Hrvata! Melkior i Ana sudjelovali u stvaranju filma koji je ove godine osvojio čak 4 Oscara

Od set dizajnera, scenografa, glumaca, snimatelja do majstora zvuka i svjetla – gotovo tisuću je hrvatskih filmskih djelatnika. U svijetu su traženi. Više u video prilogu!

Ekipa sa seta filma ima puno razloga za slavlje. Četiri zlatna kipića, jer su najbolji u kategoriji međunarodni film, scenografija, filmska fotografija i filmska glazba.

A na filmu su radili kao set dizajneri Dubrovčanin Melkior Serdarević i Zagrepčanka Ana Sarić. Razrađivali su sa scenografom vojne rovove koji su kasnije i sagrađeni.

“Takve nekakve nagrade uvijek pomognu u poslovima, ljudite više cijene, živimo u svijetu i društvu nagrada gdje se to najvažnije valorizira i počašćeni smo što je Akademija prepoznala film na kojem smo mi radili i dizajnirali ga”, govori Melkior.

Uspjeh u filmskoj industriji prati ih još od prvog projekta, rada na globalno popularnoj seriji Igra prijestolja.

Radili su i na holivudskom blockbusteru Uncharted u Berlinu.

A što je set dizajner? Dio dinamičnog posla – postavljaju teren u suradnji s redateljem i glavnim kamermanom.

“Ako se film tek stvara, tražimo nove lokacije, sve to pokušavamo vizualizirati u 3D- u tako da glavni šefovi donose lakše odluke”, dodao je.

Od set dizajnera, scenografa, glumaca, snimatelja do majstora zvuka i svjetla – gotovo tisuću je hrvatskih filmskih djelatnika. U svijetu su traženi.

“Mi imamo svjetlu budućnost i očito jako dobru školu. Hrvatsko društvo filmskih djelatnika je čak tražilo da se radi doškolovanje da bi se popunili svi kapaciteti baš tih pomoćnika i ljudi koji pomažu pri tome”, govori Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Ovo nije bio jedini film koji se našao među nominiranima za Oscara, a na kojem su radili.

“Meni je osobno ostatak dodjele bio gorko sladak jer sam sudjelovala kao set dizajner i na filmu Tar s Cate Blanchett te sam se nadala da će ona pokupiti one ostale bitne nagrade”, govori Ana.

I da, oni su trenutačno u Maroku, gdje rade na novom filmu Ridleya Scotta, ali ne otkrivaju previše.

“Ne možemo puno reći o čemu se točno radi, ali vjerujemo da će publika jako razveseliti kad film dođe i vide što tu spremamo”, rekla je Ana, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari