ISTRAŽUJE SE

Tajni kupci kreću u kontrolu preračunavanja cijena u eurima! Evo koliki će im biti honorar

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Svaka od odabranih udruga pokrit će tri do četiri županije

Ministarstvo gospodarstva potpisalo je ugovor sa šest potrošačkih udruga koje će kontrolirati preračunavanje i ispisivanje cijena u eurima. Posebno odabrani tajni kupci će nadgledati poštuju li trgovci sve što je predviđeno Etičkim kodeksom, koji bi trebao osigurati pouzdanost i transparentnost pri uvođenju eura.

Na natječaj Ministarstva javile su se udruge potrošača diljem Hrvatske, a izabrane su Društvo potrošača Međimurja i Razvojna organizacija zaštite potrošača iz Selnice iz Međimurske županije, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba te Udruga Potrošački centar iz Rijeke, piše Slobodna Dalmacija.

Sve ide preko udruga

Svaka od odabranih udruga pokrit će tri do četiri županije. Moći se angažirati tri do četiri čovjeka na terenu i eventualno jednog dežurnog na telefonu. U 17 mjeseci koliko traje projekt kontrole, svakoj će udruzi biti na raspolaganju od oko 112.000 do 120.000 kuna za pokrivanje aktivnosti “tajnog kupca”.

Dakle, ako jedna udruga 120.000 kuna podijeli na četiri terenca i dežurnog na telefonu, proizlazi da će svakome mjesečno na raspolaganju biti oko 1400 kuna, koje će morati pokriti i gorivo i troškove telefona, a možda i nešto sitno honorara.

Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja, kazala je za Slobodnu Dalmaciju da su se oni aplicirali za tri županije – Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku, a za terenske kontrole će angažirati mlade ljude koji će uvijek u istim dućanima, u isto vrijeme i uvijek iste proizvode pratiti da se vidi jesu li trgovci istaknuli dvojne cijene te jesu li varali kod zaokruživanja u eure.

Društvo potrošača iz Međimurja pokrivat će četiri županije, a u svakoj će angažirati po jednog kontrolora.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Zagreb, kaže da će oni pokrivati područje Zagreba s dvoje ljudi, potom Sisak i Pulu s po jednim ‘kontrolorom’, a morat će angažirati i petu osobu na dežurnom telefonu.

Što će se dogoditi ako se uoči nepravedno zaokruživanje cijena?

Knežević upozorila je na taj problem te je u Ministarstvu zatražila poseban sastanak.

“Jednom smo inspekciji prijavili smrznute srdele kojima je istekao rok u jednom od trgovačkih lanaca. Nakon tri mjeseca te su srdele i dalje bile na istom mjestu u prodaji”, kazala je Knežević, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari