TAJNE TAJNIH KUPACA

Video | Tajni kupci uskoro kreću u lov na trgovce koji varaju zbog uvođenja eura! Evo što će sve kontrolirati…

Provjeravat će sve – od cijena brašna, šećera i ulja do usluga poput šišanja ili kave u kafićima.

Nevidljivi su, stapaju se s masom, strpljivo čekaju u redu i kupuju. Za šest dana kreću u tajnu misiju. Jer iako kupuju javno, njihovo je zanimanje tajno.

“Ponašat ću se kao regularni kupac, što i jesam svakodnevno. Prema tome – dobar dan, uzme se košara, ode se među police. Ovaj puta uz svoju redovnu kupovinu, odradit ću i posao tajnog kupca što znači da ću snimiti one proizvode koji su nam interesantni”, anonimno je za RTL progovorio tajni kupac.

Tajni kupci ocjenjuju sve. Od ljubaznosti osoblja, kvalitete usluge, pa čak i do onih sitnica poput toga ima li trgovina stalak za kišobrane.

No, ovog su im puta u fokusu neopravdana poskupljenja tijekom zamjene kune eurom. Na popisu imaju 100 različitih proizvoda.

“Gdje su zastupljenije manje-više sve kategorije koje prosječni potrošač praktički svakodnevno kupuje – što od namirnica, pa preko kozmetike i predmeta opće upotrebe, kao što su predmeti za kućanstvo”, kazao je tajni kupac.

Osim trgovina, kontrolirat će restorane i kafiće, a tajno će se i frizirati.

“Otići ću u svoj redovni salon u koji inače odlazim. Moja frizerka će mi izdati račun, to ću sve snimiti, jer mi smo u obavezi da sve snimimo, evo sad sam rekla i tu tajnu. I sva ta naša saznanja do 15. u idućem mjesecu doznačivat ćemo Ministarstvu gospodarstva”, ispričao je.

Do 15. u mjesecu javno će objavljivati prikupljene podatke, i tako svaki mjesec do kraja iduće godine. Kroz cijelo razdoblje pratit će iste artikle.

“Svi trgovci će znati koje proizvode i gdje pratimo, neće znati u koje vrijeme dolazimo i popisujemo, ali onda je za očekivati da će tu biti sve korektno napravljeno i poanta tajnog kupca u zaštiti potrošača gubi smisao”, objašnjava Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

“Neće si ni jedan ozbiljan trgovac dozvoliti da sad nešto proba uloviti u mutnom, to je kratkog vijeka”, tvrdi Martina Evačić , predsjednik HUP-Udruge trgovina .

Sve nepravilnosti prijavljivat će državnom inspektoratu. U akciju idu u samo 14 županija, za ostale nije bilo interesa udruga.

“Trebalo se potruditi i sve županije pokriti jer su potrošači i u ostalih sedam županija, neće se oni preseliti u neke druge. Dakle, ako se ovdje radi zaštita potrošača, ministarstvo treba osigurati da se to radi u cijeloj zemlji”, ističe Knežević.

Tajne kupce angažirat će i HNB, kako bi nadzirao rad na bankarskim šalterima, izvještava Marko Šiklić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari