ZABRANA KRETANJA

TALIJANI SE NE SMIJU NI ZAUSTAVLJATI U SLOVENIJI, A ŠTO S HRVATIMA? ‘Nadamo se da će nam tranzit ostati slobodan’

Ilustracija Srecko Niketic/Pixsell

‘Sve što znamo iz slovenskih medija jest da za sada prema Hrvatskoj nisu najavili nikakva zaoštravanja, što znači da imamo slobodan prolaz’

Kod naših slovenskih susjeda broj novooboljelih od koronavirusa raste iz dana u dan pa se već postojeće mjere zaoštravaju te se uvode nove. Proteklog vikenda u Sloveniji je uveden lockdown, što znači da su trgovine zatvorene i to osim osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, a frizerskim salonima, kinima, kozmetičkim salonima, teretanama je zabranjen rad. Škola se pak odvija na daljinu, a danas nastupa zabrana kretanja izvan prebivališta.

Tjedan dana trajat će ograničeno kretanje, a opuštanje te mjere postupno će se uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje bolesti, najavio je premijer Slovenije Janez Janša na svom Twitter profilu. Za sada zaoštravanje mjera ne utječe na poslovna putovanja iz Hrvatske u Sloveniju kao ni na tranzit iz Hrvatske preko Slovenije, naprimjer u Italiju.

Istrijani koji putuju na posao kroz Sloveniju nadaju se slobodnom tranzitu

Portal Glas Istre razgovarao je s Istrijanima koji svakodnevno moraju proći kroz Sloveniju kako bi došli do svog radnog mjesta u Italiji pa su rekli da granicu prelaze bez problema. Jedan Istrijan zaposlen u slovenskom Kopru kaže da ga nitko ništa nije pitao i da na graničnom prijelazu nisu zaustavljali automobile pulskih registarskih oznaka koji su ispred njega prešli granicu. Veli da se iznenadio.

“Sve što znamo iz slovenskih medija jest da za sada prema Hrvatskoj nisu najavili nikakva zaoštravanja, što znači da imamo slobodan prolaz. Talijani također imaju slobodan tranzit do Hrvatske, ali bez zaustavljanja u Sloveniji što im teško pada radi točenja goriva jer je benzin kod njih skuplji nego u Sloveniji.

Poznato je da je Italija počela prijetiti da će i ona zatvoriti granicu sa Slovenijom s obzirom na to da je u Sloveniji više oboljelih nego u Italiji te da će poslati vojsku kako bi granica bila neprohodna. U svakom slučaju, mi u Istri računamo da će za nas tranzit ostati slobodan da neće biti nikakvih ograničenja”, rekli su za Glas Istre Istrijani koji svakodnevno odlaze na posao preko Slovenije, većinom u Trst i njegovu okolicu.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari