NESTAŠICA U EUROPI?

‘Tek nas čeka udar’: Struja poskupljuje najmanje četiri posto, predviđa stručnjak. I to nije sve!

Photo: Tino Juric/PIXSELL

Savjetnik za kupoprodaju električne energije u udruzi ‘Potrošač’ upozorava da je u Europi nestašica struje, da je ona već poskupjela za proizvođače i da neminovno slijedi udar na kućanstva

Od početka travnja 2022. cijena električne energije za kućanstva narast će najmanje za četiri posto, izračunao je to Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u splitskoj udruzi “Potrošač” te kaže da su cijene struje već trebale ići gore.

Kako donosi Slobodna Dalmacija, ovaj stručnjak za energetsko tarifiranje poručuje “Tek nas čeka udar”.

Do ovog izračuna došao je uzimajući u obzir i poskupljenje mrežarina te još cijeli niz drugih stvari. Kurtović je napomenuo i da je HEP je vječni uvoznik, da mora kupovati, a burzovne cijene su četiri do pet puta veće od onih po kojima prodaje “kućanstvima”.

“Ne čeka nas ništa dobro”, predviđa Kurtović, navodeći kako su Hrvatski operator prijenosnog sustava i distribucija tražili povećanje tarifnih stavki i nisu dobili onoliko koliko su tražili, ali da povećanje ipak ide od 1. travnja 2022.

Nastavio je da je cijena struje kućanstvima već trebala ići gore od 1. listopada, da prosječno kućanstvo za račun za struju daje oko 3,2 posto prosječne plaće, a da 50-60 posto odlazi na hranu i svakodnevne troškove.

“HEP je od početka listopada poduzetnicima, kojima je istekao ugovor, digao cijenu energije za 40 posto, a oni su automatski povećali cijene svojih proizvoda i usluga. Dakle, poskupjelo nam je sve drugo, uključujući hranu i razne ostale proizvode, i mi smo osjetili jači financijski udar. Umjesto da nam je cijena struje išla deset posto gore, a ona je 0,3 posto naše plaće, mi smo došli u situaciju da imamo deset puta veće troškove kroz sve ostalo u vidu prikrivenog rasta cijena električne energije kroz druge proizvode”, objašnjava Kurtović.

Dodao je da u Europi vlada nestašica energije, da HEP kupuje struju za četiri ili pet puta skupljoj cijeni od one po kojoj to prodaje. Tvrdi i da je HEP nelikvidan, da kupuje struju i da hitno treba novac. Smatra da je bilo krivo da je u krizi poskupjela struja poduzetnicima, a da su se građani zaobišli i da neminovno ide poskupljenje struje za kućanstvo, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari