JEDVA ČEKAMO!

Terase i teretane otvaraju se 1. veljače? Evo uvjeta za popuštanje mjera!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici zbunio javnost kada je riječ o otvaranju teretana

Plenković je na presici rekao da će se teretane otvoriti i prije 31. siječnja, ali i da sve trenutno važeće mjere, među kojima je i zatvaranje teretana, ostaju na snazi do 31. siječnja, primjećuje Index.hr.

Iz vlade je naknadno stiglo objašnjenje da je Plenković – krivo shvaćen. Sve su nazvali nesporazumom.

“Premijer je najavio da će se mjere popuštati ovisno o epidemiološkoj situaciji nakon 31. siječnja, a da će za ponovno otvaranje teretana on i ranije obavijestiti novinare o tome. Rekao je: ‘Vi ćete prvi znati.’ Ali nema otvaranja teretana prije kraja mjeseca. Dakle, cijeli paket (pa i škole) produljen je do 31. siječnja”, poručio je vladin glasnogovornik Marko Milić.

Teretane će tako sigurno ostati zatvorene do 31. siječnja, a Index je danas doznao kakvi su doista planovi kada je riječ o popuštanju mjera.

Iz pouzdanog izvora doznaju kako je moguće popuštanje mjera već 1. veljače, no uz određene uvjete. Popuštanje mjera znači da se neke mjere koje su sada na snazi ne bi produljivale.

Uvjet za to jest da broj novozaraženih nastavi padati, odnosno da nastavi padati udio novih slučajeva u ukupnom broju dnevnih testiranja. Danas je taj broj bio nešto manji od 15 posto, a za otvaranje je, kako doznajemo, potrebno da postotak novozaraženih među testiranima padne za još nekoliko bodova.

“Za ove brojke su ovo još uvijek primjerene mjere, a ako trend i dalje bude silazan i ako te brojke budu još nešto manje, moguće je popuštanje mjera početkom veljače. Ipak, moramo biti oprezni kada vidimo situaciju u Europi”, govori Indexov izvor.

Prve bi na redu za popuštanje bile već spomenute teretane, ali i terase kafića i restorana.

Index doznaje kako postoje određeni pritisci da se teretane otvore što prije, što je i logično s obzirom na činjenicu da zatvaranje teretana nije bilo u posljednjem nacrtu mjera koje su uvedene krajem studenog, no premijer Andrej Plenković odlučio je da se ipak zatvore.

Vrlo je izgledno da će se, ako epidemiološka situacija bude povoljna, uz teretane otvoriti i terase kafića i restorana.

“Terase restorana su znatno manji epidemiološki rizik od teretana i nema smisla da one ostanu zatvorene ako se otvaraju teretane”, govori izvor Indexa.

Kako doznaju, nema gotovo nikakve šanse da se od 1. veljače otvore i zatvoreni prostori restorana i kafića.

“Preduboko smo još u zimi da bi se išlo u bilo kakvo otvaranje zatvorenih prostora koji su se pokazali jednim od ključnih faktora u širenju zaraze”, govori Indexov izvor.

Popuštanja bi još moglo biti kada je riječ o sportu, no ostale mjere kojima se ograničavaju različite vrste okupljanja, kao i broj ljudi u trgovinama, u šoping-centrima i na drugim mjestima, u velikoj bi mjeri ostale na snazi.

Potpuno otvaranje kafića i restorana, kako sada stvari stoje, izgledno je tek krajem zime, piše Index.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views