TRAŽE RJEŠENJE

TEŠKA SITUACIJA: Ministri sinoć dogovarali mjere za spas gospodarstva; Za sada je sigurna samo jedna

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Glavna tema sastanka trebale bi biti mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati će se predstavnici poduzetnika sastati s ministrom Josipom Aladrovićem.

Glavna tema sastanka trebale bi biti mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Od predstavnika Vlade na sastanku je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Sastanak s predstavnicima ugostitelja, HUP-a, HGK i Udruge Glas poduzetnika počinje u 9 sati.

Jučer u večernjim satima održavao se sastanak ključnih ministara s gospodarskim resorima na kojima su tražili odgovor na zahtjeve poslodavaca, piše Jutarnji list.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ministar gospodarstva Tomislav Ćorić raspravljali su o što još trebaju ponuditi poduzetnicima osim pomoći za isplatu plaće od 4000 kuna.

Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su Vladi dva modela pomoći.

Dva modela 

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju “covid kreditiranje” uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu, pak, traže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Iz poduzetničkih krugova plasira se čak i ideja isplate 75 posto prihoda iz istog lanjskog mjeseca, po uzoru n a Njemačku.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari