TJEDNA PROGNOZA: Na Jadranu u srijedu kiša uz olujno jugo a onda – bura

Foto: Damir Kvajo

Pred nama je meteorološki zanimljiv i dinamičan tjedan – svatko će pronaći ponešto za požaliti se

Svega je nekoliko dana ostalo do 1. prosinca i klimatološkog početka zime koja će prema najnovijim projekcijama koje smo nedavno objavili vrlo vjerojatno biti meteorološki zanimljiva i dinamična, ali i malo toplija od prosjeka bez dugotrajnih, izraženih hladnoća. U svakom slučaju, sa znatno većom sigurnošću možemo reći da će takav biti sâm početak zime – zanimljiv i dinamičan bez ekstremne hladnoće!

SUTRA – JOŠ HLADNIJE

Sutra će nam svima trebati sunčane naočale, ali i topli, zimski kaputi jer će u cijeloj zemlji, a ne samo mjestimice, biti pretežno sunčano i još hladnije nego danas. Ujutro u većini kopnenih krajeva temperatura -5 °C, u gorju i do -10 °C! Vrlo hladno će biti i na Jadranu, ujutro oko 3 °C, poslijepodne najviše 11, 12 °C uz umjerenu buru i tramontanu. Smirenje vremena i sunce samo su prolazne naravi jer već od srijede stižu nove oborine… Koje?

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU – OLUJNO JUGO, PA BURA

Na Jadranu u srijedu kiša, na potezu od Rijeke do Zadra ponegdje i obilna. Puhat će jako i olujno jugo i oštro, ujutro jače na sjeveru, poslijepodne u Dalmaciji. U četvrtak još kiše, ovaj put obilnije u Dalmaciji, osobito na jugu te u unutrašnjosti, a u višim dijelovima, prema granici s Bosnom i Hercegovinom bit će i snijega. Ujutro će probleme i dalje stvarati vjetar, osobito u Dalmaciji olujno oštro zbog čega će u prvom dijelu dana, Vis i Lastovo vjerojatno biti odsječeni od kopna. U petak okreće na buru pa će biti hladno, no bura tad još neće stvarati probleme. Oni tek stižu za vikend kad će bura biti jaka i olujna. Inače, za vikend je kiša vjerojatnija na jugu Jadrana nego na sjeveru.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI – SNIJEG

U srijedu na kopnu malo toplije, ali doslovno samo MALO toplije i to ujutro. Stiže i novo naoblačenje s kišom, u gorju i snijegom. U četvrtak ponovno hladnije, ne toliko po temperaturi koliko po osjetu – bit će više vjetra i oblaka, ponovno uz malo kiše i snijega, ali ovog puta malo snijega može konačno pasti i u nizinama sjeverozapadne kopnene Hrvatske! Ipak, neće biti stvaranja nekog debljeg pokrivača, tek toliko da se zabijele krovovi, stabala uz pokoji centimetar na cestama i pločnicima. Sanjkanje moguće samo u višim predjelima, iznad 300 metara nadmorske visine. U petak stanka od oborina, ali i dalje hladno i dalje uz dosta oblaka, dok vikend donosi nove oborine, u gorju snijeg, u nizinama ponegdje kiša, ponegdje snijeg, ponovno samo uz tanji pokrivač, recimo do 5 cm, ona sretnija mjesta i gradovi do 10, detalji u našim emisijama RTL Vrijeme.

U svakom slučaju, kao što smo rekli na početku, pred nama je meteorološki zanimljiv i dinamičan tjedan – svatko će pronaći ponešto za požaliti se.

Nikola Vikić Topić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari