TJEDNA PROGNOZA: Novo pogoršanje stiže u srijedu, evo kada ćemo uživati u suncu i toplijem vremenu

Foto: Ana Baraka Ribinski

Zima u svibnju nikoga nije razveselila, a najmanje poljoprivrednike

Iskusnije planinare, koji se redovito uspinju na naše najviše planine, snijeg u svibnju ne bi trebao iznenaditi. Trenutačno ga na Velebitu ima 17 centimetara, što je više nego u ovo doba u posljednjih pet godina. No prije šest godina, primjerice, na Zavižanu je izmjereno više od jednog metra snijega.

U područjima nižima od 1000 metara nadmorske visine snježni pokrivač u svibnju nije posve neuobičajen, ali ipak iznenadi.

U Gorskom kotaru zabilježen je tako posljednji put prije 13 godina, a palo ga je samo centimetar više nego sinoć. Brzo se otopio, kao što će i ovaj. Zima u svibnju nije nikoga razveselila, a najmanje poljoprivrednike koji bi trebali imati na umu da nas idućih dana očekuje i mraz!

 

 

Oblaci će se noćas u zapadnijim predjelima razići pa će jutro biti sunčano, ali vrlo hladno.

U središnjoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije temperatura će se netom nakon izlaska sunca mjestimice spustiti ispod 3 °C, a u gorskim predjelima ispod nule.

U srijedu ujutro posvuda će zapuhati jugozapadni vjetar pa je i opasnost od mraza manja. Dakle, iduća dva dana bit će sunčana, a srijeda za nekoliko stupnjeva toplija od utorka. Stabilno, suho i ugodno vrijeme prekinut će novi poremećaj koji sa zapada stiže u noći na četvrtak. Grmljavinski pljuskovi mjestimice mogu biti i intenzivniji. Osvježit će, ali neće biti hladno kao ovog vikenda.

U petak i subotu ponovno više sunca i ugodnih 20 °C, dok je u nedjelju ponovno moguća kiša.

Bura će večeras na Kvarneru i pod Velebitom sasvim oslabjeti. Međutim, u Dalmaciji će jako puhati sve do sutra poslijepodne kad okreće na sjeverozapadnjak koji na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana može biti i jak. Unatoč tomu, utorak će biti za 3 – 5 stupnjeva topliji nego danas te sunčaniji.

Dojam vedrine u srijedu neće pokvariti visoki, tanki oblaci, ali bi moglo saznanje da oni najčešće najavljuju promjenu vremena. Jačat će jugo koje će poslijepodne dizati i ozbiljnije valove.

Na sjevernom je Jadranu već u srijedu navečer moguća kiša s grmljavinom. U četvrtak su i drugdje duž obale moguće nevere i obilnija kiša. Malo će osvježiti. Nakon toga kratkotrajnog i naglog pogoršanja u četvrtak, u petak i subotu ponovno očekujemo više sunčanih razdoblja.

Više detalja doznajte svaki dan u našim prognozama RTL Vrijeme!
Željka Pogarčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari