TJEDNA PROGNOZA Od srijede kreće stabilizacija, ali i jače zahladnjenje!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Izgledno je da će jutarnje temperature na Kvarneru krajem tjedna biti blizu nule

Pred nama su dani u kojima hladnoća štipa za lice i tjera nas da potražimo deblje vunene majice i šalove dok vjetar nemilosrdno odnosi toplinu s našeg tijela. U kopnenim će krajevima jutarnja temperatura krajem tjedna biti i do 5 °C ispod nule, dok će ona najviša dnevna jedva doseći nulu što je otprilike 6 °C niže od prosječnih temperatura za dio godine. A spominje se i snijeg?!

Krenimo redom….

U noći na utorak ponovno je u Gorskom kotaru i Lici izgledna slaba kiša ili rosulja. Hladan sjeverac pritom će jačati, a temperatura će se snižavati. Temperatura će približavati nuli, a kiša polako prelaziti u susnježicu, zatim mokar snijeg, a ujutro i u onaj „pravi“.

Ipak, on će padati na tlo napijeno kišom koja je neumorno padala zadnjih dana i neće se moći taložiti i tako stvpriti značajniji snježni pokrivač. Dakle, optimistično ćemo reći da od snijega u gorju ovoga puta možete očekivati više zabijeljene grane, bljuzgu, smanjenu vidljivost, a najmanje snježne idile.

U srijedu slijedi daljnje razvedravanje i svakim danom sve hladnije. U četvrtak i petak ujutro će temperatura u gotovo cijeloj kopnenoj Hrvatskoj biti oko -5 °C, a u gorju moguće i do -8°C. Očekujte pravi „debeli“ mraz i pripremite se na struganje vjetrobranskih stakala.

Dok na sjevernom dijelu Jadranu u nastavku dana slijedi smirivanje i postupni prestanak kiše, u Dalmaciji i dalje može biti izoliranih grmljavinskih pljuskova. Na dubrovačkom području, u njenom zaobalju i na srednjodalmatinskim otocima do navečer bi se moglo skupiti novih 30-tak litara po četvornome metru. Unatoč tomu, južni će vjetrovi slabjeti i dalje okretati na zapadne i sjeverozapadne smjerove. U noći na utorak hladan će se zrak sa sjevera spuštati prema Jadranu.

Bit će postupno sve hladnije, a dodatnu hladnoću donijet će olujna bura. Ona će se tijekom utorka proširiti na velik dio obale i rastjerat će kišne oblake i u Dalmaciji.

Udari će prelaziti 120 km/h, pod Velebitom vjerojatno i jači od toga. Od srijede do kraja tjedna ostaje suho, pretežno sunčano i vrlo hladno. Izgledno je da će jutarnje temperature na Kvarneru krajem tjedna biti blizu nule.

Dakle, od srijede stablizacija i jače zahladnjenje. No, o tome ćemo vas više i detaljnije obavještavati svakoga dana u našim prognozama unutar informativnih emisija u 16:30 i 18:30, ali i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme.
Željka Pogačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari