TJEDNA PROGNOZA: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka sljedećih dana

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovakva prognoza sasvim se dobro uklapa u današnji početak nove školske godine

Jesen je stigla. Dalmatinci se možda neće složiti sa mnom, oni koji jako vole ljeto možda ne žele prihvatiti tu tužnu istinu, ali, tako je. Prosječna dnevna temperatura u prvim danima rujna u Zagrebu je oko 24, od subote smo ispod toga prosjeka.

Prosječan broj dana u rujnu s više od 10 milimetara oborine je tri, u prva dva dana rujna već smo doživjeli dva od ta, recimo, predviđena tri. U Gospiću je već pala trećina prosječne mjesečne količine, a imali smo već jedan dan s više od 10 i još jedan s više od 30 litara kiše po četvornom metru.

Od jesenskih elemenata vremena, na primjer, imamo i maglu. Već se pojavljuje u mnogim dijelovima unutrašnjosti, zasad doduše samo kao posljedica isparavanja ove kišurine.

JADRAN

Na moru se ljeto još uvijek ne predaje, osobito u Dalmaciji i na jugu gdje je i more još ugodno, od 24 do 27 °C. Tijekom ovoga tjedna neće se još hladiti, nema na vidiku ni bure ni neke rasprostranjene jake kiše. Malo će kiše još biti, osobito sutra prijepodne kada se očekuju sporadične nevere.

 

Sada se temperatura zraka izjednačila s morem i tako će i ostati veći dio tjedna. Na sjevernome Jadranu kratkotrajna bura ipak je ohladila more, osobito u Podvelebitskom primorju gdje je more sada friško. I ovdje će najsunčaniji dio tjedna biti srijeda i četvrtak, a već u petak moguća je nova kiša, osobito krajem dana.

UNUTRAŠNJOST

U sjevernim područjima unutrašnjosti, posebno u Podravini i Baranji izgledni su prijepodne i jaki pljuskovi s grmljavinom, a moguća je lokalno opet izdašna količina. Bit će tijekom dana i mnogo suhih razdoblja, ali na mogućnost kiše valja računati sve do kraja dana. U gorskim područjima čak i tijekom srijede. Sredinom tjedna bit će ipak već dosta sunca, a osjetit će se to i u osjetu topline.

Najtopliji dan u tjednu bit će petak kada će temperatura opet premašiti 25 °C. Stabilizacija vremena, međutim, nije trajna, već pred vikend ponovno promjenjivije, kiša je već u petak popodne moguća u najzapadnijim dijelovima unutrašnjosti, a u subotu i nedjelju i drugdje. I temperatura će se ponovno sniziti ispod prosjeka za ovo doba godine koji je u velikim kopnenim gradovima u prvom rujanskom tjednu oko 23 °C. Jutra će biti ugodna, samo po gorskim kotlinama može biti jutarnje svježine.

MLIJEČNA STAZA

Najava promjenjivog vikenda, sigurna sam, neće obeshrabriti trkače koji će u nedjelju trčati po zagrebačkoj Mliječnoj stazi kako bi pomogli u opremanju udomiteljskih obitelji koja najmlađoj djeci bez roditeljske skrbi pružaju topao i brižan dom. Trčali su već po mokrome asfaltu prošle godine.

Oblaci će vrlo vjerojatno i ove godine zaklanjati pogled prema istoimenoj galaksiji, a vrlo je velika vjerojatnost da će povremeno paduckati i kiša. Jutarnje, dječje utrke još možda i prođu uz suho vrijeme, ali poslijepodne je kiša puno vjerojatnija.

Temperatura ugodna, između 17 i 21 °C, a ako kiša ne bude baš uporna nego samo povremena bit će i dosta sparno. Ovakvo vrijeme možda će vam odmoći da postignete nove osobne trkačke rekorde, ali će sigurno biti sasvim dovoljno da ovom donacijom postanete nečija najsjajnija Zvijezda! Ovakva jesenska prognoza sasvim se dobro uklapa u današnji početak nove školske godine.

I naš televizijski informativni blok od večeras ima malčice izmijenjeni format, a prognoza se sada nalazi u njegovom sklopu. Dakle, dok vam se na televizoru prikazuje RTL danas, ne čekajte reklame i našu uglazbljenu špicu, nego kratki razgovorčić s voditeljima netom nakon što završi Potraga. Tu smo za vas svakoga dana u 19:35!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari