TJEDNA PROGNOZA: Sunce, kiša, sunce, kiša… Proljeće je stiglo!

Foto: Riječanin

Ušli smo u vrlo promjenjiv tjedan, s povremenom kišom, ali opet i dosta sunca te temperaturom oko ugodnih 15-ak stupnjeva

Zakoračili smo u uskrsni tjedan, ujedno i zadnji u ožujku, mjesecu luđaku, koji je ove godine doista opravdao taj svoj stari naziv i karakteristike prijelaznog razdoblja između zime i proljeća.

Raspon između minimalne i maksimalne temperature ovoga mjeseca bio je 45 °C! Od -23 °C u Belom Manastiru 1. ožujka do +22 °C u Požegi 11. ožujka. Imali smo i jednu olujnu te jednu orkansku buru, ova potonja s udarem od 184 kilometara na sat, ali čini se da će ona treća, prava marčana bura ipak izostati.

Ovaj tjedan ponovno će dominirati jugo, a vjerojatno ćemo opet prijeći i 20 °C, no krenimo redom…

DANAS

Ponedjeljak će biti djelomice sunčan, uz promjenjivu naoblaku. Povremeno može biti i malo kiše, veća je vjerojatnost za nju na jugu Dalmacije. Vjetar će biti slab do umjeren, na moru i dalje bura. Najviša temperatura zraka bit će oko 9 °C, na Jadranu oko 13 °C.

SUTRA

Utorak će biti djelomice do pretežno sunčan, ali ne i sasvim stabilan pa je prolazno moguće vrlo malo kiše ili kratkotrajan pljusak, i to u cijeloj zemlji. Jutro će na kopnu biti hladno s temperaturom oko nule. Danju zato znatno ugodnije, malo toplije nego danas, s najvišom temperaturom oko 12 °C. Na Jadranu ujutro oko 8 °C, poslijepodne oko 15 °C uz slabu do umjerenu buru.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

I na Jadranu će se od srijede do nedjelje izmjenjivati sunčanija i oblačnija razdoblja, povremeno uz kišu koje će najčešće, a i najviše biti na širem riječkom području. U četvrtak i subotu tamo je moguća obilnija količina.

Duž cijele obale dominirat će umjereno do jako jugo, a u subotu navečer prolazno može zapuhati i neugodan lebić. Temperatura ostaje bez veće promjene, dosezat će 15 do 17 °C.

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Od srijede do nedjelje ostaje djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Najveća vjerojatnost za dulja suha razdoblja je u srijedu i petak, dok je najveća vjerojatnost za kišu u četvrtak. Prognoza za uskrsni vikend još nije sasvim pouzdana, no nešto je veća vjerojatnost da će proći uz kišu.

Temperatura će do kraja tjedna biti iznad 15 °C, u Slavoniji moguće čak i iznad 20 °C, uz iznimku četvrtka kad će prolazno zahladnjeti za 6 do 7 °C. Povremeno će biti pomalo vjetrovito, ali bit će to onaj topli jugozapadni vjetar, za razliku od prošlotjednog hladnog sjeverca kojeg se svi dobro sjećamo.

ZAKLJUČAK

U svakom slučaju, ušli smo u vrlo promjenjiv tjedan, s povremenom kišom, ali opet i dosta sunca te temperaturom oko ugodnih 15-ak stupnjeva. U stvari, onakav pravi proljetni tjedan kad je najbolje svaki dan uza se imati onaj mali kišobran koji lako možete spremiti kad vam ne treba, ali i brzo izvaditi kad počne iznenadna kiša.

Što se tiče travnja, prvog pravog proljetnog mjeseca, situacija nije obećavajuća za ljubitelje dugotrajnih suhih razdoblja. Naime, ako gledamo broj dana s kišom, travanj je jedan od kišovitijih mjeseci u godini. U prosjeku, u svim regijama Hrvatske, svaka dva do tri dana pada bar malo kiše. K tome, prema onim dugoročnim, sezonskim proračunima naših modela, prognoze za ovogodišnji travanj nisu ništa povoljnije.

Dapače, čini se da bi to mogao biti jedan kišoviti mjesec, s više oborina od prosjeka. O tomu ćemo još govoriti idućih dana, gdje nas već uhvatite s malim kišobranom u ruci ili, nadajmo se, češće u torbi…

Nikola Vikić Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari