TJEDNA PROGNOZA VREMENA: Stiže li nam ponovno snijeg?

Foto: Riječanin

U svakom slučaju, ovaj će tjedan biti znatno više nalik zimi nego posljednjih nekoliko, barem prema temperaturi. Bit će i nešto snijega na kopnu te bure na moru

Vrlo hladno jutro osvanulo je danas diljem zemlje, u mnogim kopnenim krajevima sa snijegom na tlu što dodatno pospješuje noćno ohlađivanje zraka. Najhladnije je bilo u Gospiću s -10,5 °C što je druga najniža temperatura u Hrvatskoj ove zime. Pri tome valja imati na umu da je klimatološko trajanje zime od 1. prosinca do 28. veljače. Hladnije od današnjih -10,5 °C bilo je jedino 10. prosinca kad je na istoj lokaciji, u Gospiću, bilo -13 °C.

Ovi podaci nam više govore o blagoj zimi nego o današnjoj „velikoj“ hladnoći jer dobro znamo da su stanovnici Like i Gorskog kotara navikli na znatno niže temperature. U Gospiću je tako, primjerice, izmjerena druga najniža temperatura zraka u Hrvatskoj ikada, -33,5 °C, i to također u veljači, ali još davne 1956. Neki su čuli i za podatak od -36,0 °C, također u Gospiću, još davnije 1929.

Međutim, ta temperatura nije izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije što podatak čini nevjerodostojnim – a znate kako smo mi meteorolozi osjetljivi na naše podatke, o čemu je već bilo nekoliko riječi.

Vrijeme danas

Ipak, nakon promjene, zahladnjenja i snijega prošli tjedan, ovaj počinje – suncem, ali, naravno, ne svugdje. Gusta jutarnja magla u zapadnim će se kopnenim krajevima dulje zadržavati, moguće je i cijeli svijetli dio dana koji se, usput budi rečeno, već osjetno produljio. Tako, primjerice, u Osijeku Sunce danas zalazi u 16:57, u Zagrebu u 17:07, u Splitu u 17:10, a u Rijeci u 17:14. No, što nam to sve vrijedi ako smo cijeli dan pod maglom, je l’ tako? No, postoji i tu rješenje – ako vas magla deprimira, a imate priliku, popnite se na neku obližnju planinu, po mogućnosti iznad 700 metara nadmorske visine pa će vam gore zasjati sunce. Ili idite na more!

Na Jadranu, kao i u Baranji gdje je sunce uspjelo razbiti maglu, dan će biti djelomice do pretežno sunčan uz umjerenu, samo povremeno i povećanu naoblaku. No, ono što je mnogima bitno – tijekom cijelog dana ostaje suho, bez ikakve kiše ili snijega. Ipak, bit će prilično hladno, osobito navečer kad će na kopnu temperatura ponovno biti negativna. Na Jadranu pak ostaje 5 do 6 stupnjeva iznad nule, a i bura će slabjeti pa će večer biti nešto manje hladna nego jutro.

Utorak

Sutra kreće novo jačanje južine. Zato će temperatura na Jadranu malo porasti, za stupanj, dva, no zbog jakog juga zapravo će se činiti svježije nego danas. Uz to naravno idu i druge karakteristike tog svima nam poznatog vjetra – bit će oblačnije nego danas. Moguća je i lokalna kiša, i to uglavnom poslijepodne i navečer, ali ne neka velika količina.

U unutrašnjosti Hrvatske će jutro ponovno biti prilično hladno te je lokalno moguća magla. Danju će biti više oblaka nego danas, ali ostaje bar djelomice sunčano.

Navečer slijedi daljnji porast naoblake, pa je u Gorskom kotaru, Lici, ali i na sjeverozapadu moguć snijeg!

Ostatak tjedna na Jadranu

Na Jadranu kišovita sredina tjedna. U srijedu će jako jugo malo oslabjeti, na sjeveru će okretati na buru, no lokalno će pasti obilna kiša. Veća vjerojatnost za to je u Dalmaciji.

U četvrtak će zapuhati tramontana, bit će sve manje kiše, a prolazno će se i razvedravati.

U petak je moguće još malo kiše, dok će vikend biti većinom suh i povoljan za karnevalsku povorku. Samo će bura malo ometati i hladiti, no na sreću neće biti ni olujna ni orkanska, najviše umjerena do jaka.

Ostatak tjedna na kopnu

Srijeda donosi još snijega, u Gorskom kotaru i Lici padat će većinu dana, a u nizinama uglavnom samo prijepodne. U drugom će se dijelu dana u nizinama vrijeme prolazno smirivati, no već u noći na četvrtak stižu nove slabije snježne oborine.

Ukupno, u nizinama ne očekujemo deblji pokrivač, no u Gorskom kotaru i Lici, lopate će ponovno morati vrijedno raditi. Moguće je od 15 do 30 centimetara novog snijega!

U petak, subotu i nedjelju većinom suho, samo je lokalno, i to uglavnom u Slavoniji moguće još vrlo malo snijega. Ono što ipak treba posebno naglasiti jest da će cijeli tjedan biti hladno, ne baš kao danas ujutro, ali opet hladnije nego prošli mjesec koji nas je prilično razmazio i navikao na neprimjerene, proljetne vrijednosti.

Tako će jutarnja temperatura biti nekoliko stupnjeva ispod nule, a dnevna malo iznad.

Tjedan – zimski

U svakom slučaju, ovaj će tjedan biti znatno više nalik zimi nego posljednjih nekoliko, barem prema temperaturi. Bit će i nešto snijega na kopnu te bure na moru no ni jedno ni drugo ne bi trebalo stvarati veće probleme.

Ipak, budite oprezni ako ćete u srijedu putovati iz unutrašnjosti prema Jadranu ili obrnuto, zbog snijega u gorskim krajevima.

Za precizniju i pouzdaniju prognozu iz dana u dan te za raznorazne vremenske zanimljivosti, pozivamo vas da gledate naše emisije RTL Vrijeme, svaki dan u 18:28 i 19:40, a sa svim upitima možete nam se javiti i putem naše Facebook stranice, RTL Vrijeme.

Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari