TKO ĆE SASTAVITI VLADU – Komadina i Obersnel: Očekujemo dogovor SDP-a i Mosta

Članovi pregovaračkog tima MOST-a nezavisnih lista nakon sastanaka će dati kratke izjave pa ćemo saznati u kojem smjeru idu pregovori s dvije najjače hrvatske stranke
13:37 Karamarko: ‘Mi ćemo MOST-u ponuditi puno više nego što oni trenutno zahtijevaju’
13:30 Hajdaš Dončić uvjeren: ‘S MOST-om se slažemo u 95 posto stvari’
13:11 Počeli pregovori MOST-a i HDZ-a
12:06 Miletić: ‘IDS daje povjerenje Milanoviću za sastavljanje nove vlade’
10:46 Ovo su reforme o kojima MOST pregovara sa SDP-om i HDZ-om
10:27 Petrov se nije pojavio je ‘ima drugog posla’
08:42 MOST nastavlja pregovore sa SDP-om i HDZ-om
13:37
Karamarko: ‘Mi ćemo MOST-u ponuditi puno više nego što oni trenutno zahtijevaju’

Uoči sastanka predstavnika HDZ-a i Mosta, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako obje strane imaju zajedničke ciljeve, a to su izmjene zakona koje je nužno napraviti da bi uspjele reforme.

Na upit je li lista zahtjeva Mosta predugačka, Karamarko je rekao kako smatra da su ti zahtjevi realni.

“Mi ćemo Mostu ponuditi puno više od onoga što su njihovi zahtjevi u ovom momentu. Mislim da će se složiti da su te reforme opsežnije od onoga što su oni zatražili. Imamo spremne reforme što se tiče poduzetništva i u pravosuđu”, kazao je.

13:35
Komadina i Obersnel: Očekujemo dogovor SDP-a i Mosta

Predsjednik primorsko-goranskog županijskog SDP-a Zlatko Komadina i predsjednik riječke organizacije stranke Vojko Obersnel u utorak su rekli kako očekuju da će SDP, kao čelna stranka koalicije Hrvatska raste, postići dogovor s Mostom i sastaviti novu Vladu.

Komadina i Obersnel su na konferenciji za novinare u Rijeci izrazili uvjerenje kako će Most prepoznati da je vladajuća koalicija koja je na vlasti ove četiri godine već počela provoditi i provodi reforme za koje se zalažu.

“Pred Mostom je velika odgovornost za političku i gospodarsku stabilnost Hrvatske, jer procesi koji uključuju pregovaranje ili ponavljanje izbora ne bi smjeli trajati predugo”, kazao je Komadina, ističući kako vjeruje da će se Most znati nositi s tom odgovornošću. “Vjerujem da će svi pokazati mudrost kako bi se poštovala volja birača”, poručio je.

Obojica su ocijenili da je koalicija Hrvatske raste ostvarila dobar rezultat “u ovim okolnostima održavanja izbora”, odnosno, kako je rekao Obersnel, činjenici da se prije šest mjeseci nitko osim najzagriženijih optimista ne bi kladio na ovaj rezultat.

Naglasio je kako su u ovih šest mjeseci Vlada i stranački aktivisti učinili značajan napor koji je polučio rezultat, dok je Komadina ustvrdio kako se ponovno pokazalo da su Istra i Primorsko-goranska županija uporište lijevog centra.

No, rekao je Komadina, ne možemo biti previše zadovoljni brojem SDP-ovih mandata, što je “cijena koaliranja i kadriranja”. “Dali smo doprinos rezultatu koalicije Hrvatska raste i stvorili preduvjete za stvaranje većine u Saboru te Vlade”, kazao je. Istaknuo je da je ukupan broj glasova dat “svim lijevim opcijama” u većini, ali da je dio tih glasova propao zbog primjene D’Hondtove metode. “To je rezultat izbornog zakonodavstva, ali i ambicija pojedinaca koji tek po objavi rezultata shvate tko su i što su”, kazao je.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo brojem glasova koalicije u Rijeci i županiji, ali i na državnoj razni, ustvrdivši da se sada približilo broju glasova koji osiguravaju zadržavanje vlasti u zemlji. Upitan je li zadovoljan sa samo s dva SDP-ova saborska zastupnika iz Rijeke, odgovorio je kako “intimno s time ne možemo biti zadovoljni”. No, dodao je, to nije pitanje izbornih rezultata, nego sastavljanja liste i odluka Glavnog odbora te predsjednika stranke, ali i stjecaja okolnosti da na području VIII. izborne jedinice žive predsjednici dviju koalicijskih stranaka, koji su morali biti u gornjem dijelu liste.

13:30
Hajdaš Dončić uvjeren: ‘S MOST-om se slažemo u 95 posto stvari’

Nakon sastanka SDP-a i MOST-a Siniša Hajdaš Dončić izjavio je da se dvije strane slažu u 95 posto stvari.

“Neke stvari je moguće napraviti u kraćem roku od godinu i pol – dvije, no neke nije moguće izvesti zbog procedure prekomjernog deficita”, smatra Hajdaš Dončić.

Panenić ne misli da su reforme MOST-a takve da svi mogu na njih pristati, ali dodaje da će se upravo na težim stvarima vidjeti tko nudi bolja rješenja.

13:11
Počeli pregovori MOST-a i HDZ-a

Predstavnici MOST-a završili su razgovore sa SDP-om te su se preselili samo nekoliko stotina metara dalje – na Trg žrtava fašizma gdje će pregovarati s HDZ-om.

13:06
Šef HSLS-a se obračunao sa zastupnicima nacionalnih manjina

Šef HSLS-a Darinko Kosor, čija je stranka dio HDZ-ove Domoljubne koalicije, jutros se obračunao sa zastupnicima nacionalnih manjina putem Facebook statusa.
12:06
Miletić: ‘IDS daje povjerenje Milanoviću za sastavljanje nove vlade’

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izvijestio je u utorak kako njegova stranka, odnosno troje njezinih izabranih saborskih zastupnika, daje povjerenje predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću za sastavljanje nove vlade, nakon što je sa SDP-om usuglašena platforma za decentralizaciju Hrvatske i realizaciju ključnih projekata u Istri i Primorju.

Miletić je na konferenciji za novinare u Puli izjavio kako je sa SDP-om potpisan i Sporazum o decentralizaciji, a shodno tome Predsjedništvo IDS-a je na sjednici u ponedjeljak navečer odlučilo da IDS-ovi izabrani zastupnici u Hrvatski sabor daju povjerenje Milanoviću za sastavljanje vlade.

“Decentralizacija je za nas ključ razvoja Hrvatske i polazna osnova za daljnje djelovanje, a ta je platforma o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prvi korak i ključni preduvjet u postizanju konačnog postizbornog dogovora između SDP-a i IDS-a”, istaknuo je.

11:17
Čačić: ‘HDZ je spremniji za reforme nego što je to pokazivao tijekom kampanje’

U SDP-ovu središnjicu došao je i čelnik reformista Radimir Čačić, koji je novinarima ponovio kako je došao dati popdršku koaliciji Hrvatska raste za sastavljanje vlade, ali i kako to ne znači da, ako ta koalicija ne uspije, reformisti neće dati podršku Domoljubnoj koaliciji da pokuša sastaviti vladu.

Istaknuo je da su reformisti za reforme i za reformsku vladu te kako se “samo treba opredijeliti hoće li ona biti lijeva ili desna”. Potvrdio je da je nakon izbora razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom te kako je stekao dojam da je HDZ puno više za reforme nego što je to pokazivao tijekom izborne kampanje.

Na pitanje očekuje li da će Milanović uspjeti okupiti većinu i sastaviti vladu, odgovorio je kako ne očekuje baš ništa te pojasnio kako je Most platforma sastavljena od različitih ljudi, koji su bili u strankama širokog raspona, od Hrasta do PGS-a.

10:46

Paralelno s početkom sastanka sa SDP-om, MOST je objavio popis reformi u području poduzetništva i pravosuđa o kojima danas pregova sa SDP-om i HDZ-om.

Od ključnih stvari izdvaja se ukidanje poreza na dividendu i dobit, smanjivanje PDV-a od 2018. godine pa nadalje, ukidanje davanja Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori, smanjivanje davanja na plaće i omogućavanje povoljnijih kreditnih linija za poduzetnike u kunama (bez valutne klauzule).

Kad je riječ o pravosuđu, traže ubrzanje postupaka, smanjivanje troškova te promjene u sustavu biranja Državnog sudbenog vijeća kako bi se smanjio utjecaj sudaca u tom tijelu.

10:27
Petrov se nije pojavio je ‘ima drugog posla’

Na pregovore sa SDP-om MOST je stigao u ‘oslabljenom sastavu’. Naime, na sastanku se nije pojavio Božo Petrov.

Tomislav Panenić rekao je da Petrov ima drugog posla.

Zanimljivo, slično su predstavnici MOST-a izjavljivali i prošli tjedan kada se Drago Prgomet nije pojavio na sjednici Nacionalnog vijeća MOST-a, a kasnije se ispostavilo da je vodio privatne pregovore sa Zoran Milanovićem. Vjerujemo da se birači koji su svoj glas dali MOST-u nadaju da se ne ponavlja isti scenarij…

Na pregovorima ne sudjeluje ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je samo došao pozdraviti sudionike razgovora.

MOST zastupaju Tomislav Panenić, Jure Martinović, Ivica Mišić, Jasna Matulić i Dario Čehić, dok koaliciju Hrvatska raste predstavljaju Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Vrdoljak, Orsat Miljenić te Nansi Tireli.

08:42
MOST nastavlja pregovore sa SDP-om i HDZ-om

Nakon današnjeg dana možda ćemo biti bliže sastavljanju nove vlade. Naime, danas će MOST nezavisnih lista nastaviti pregovore sa SDP-om i HDZ-om.

Za nešto više od sat vremena predstavnici MOST-a na Iblerovom će trgu održati sastanak s predstavnicima SDP-a, dok će se pregovori s HDZ-om održati na Trgu žrtava fašizma u 13 sati.

Teme pregovora su pravosuđe i poduzetništvo.

Članovi pregovaračkog tima MOST-a nezavisnih lista nakon sastanaka će dati kratke izjave pa ćemo saznati u kojem smjeru idu pregovori s dvije najjače hrvatske stranke.

(vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari