Tko će se povesti za primjerom Osijeka, građanima omogućen potpuni uvid u gradsku blagajnu

Tragom one poznate “čist račun, duga ljubav” osječka gradska uprava pokrenula je web platformu “Čist račun – osječki proračun”. Hrabro i transparentno.

Osječani će tako moći dobiti potpuni uvid i informacije o prihodima i rashodima gradskog proračuna. Pokretanjem internet stranice cistracun.net želi se poticati javna rasprava o važnim pitanjima financiranja gradskim novcem, objasnio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

– Proračunski novac je javan, to je novac naših građana, a mi smo kroz svoj mandat dobili priliku transferirati ga i rasporediti ga što je pravednije moguće. Mi smo i do sada jako vodili računa, ali smo više osluškivali, a sad tražimo da naši sugrađani izravno sudjeluju i utječu u kreiranju i ocjenjivanju i prihodovnih i rashodovnih stavki – kazao je Vrkić. Očekuju prijedloge i sugestije građana koje će im pomoći u pripremi prijedloga proračuna za iduću godinu. Usto, Osijek je u lipnju ove godine od Instituta za javne financije dobio nagradu za transparentnost proračuna.

Istina i Rijeka je višestruko nagrađivana, nekoliko je puta proglašena najtransparetnijim gradom prema istraživanju u organizaciji GONG-a i Udruge gradova. Riječani od 2012. godine imaju na raspolaganju aplikaciju eUred – uvid u predmete Grada Rijeke. Time im se omogućuje praćenje tijeka rješavanja predmeta svih odjela gradske uprave za koje korisnik zna identifikacijske podatke, eUred omogućuje praćenje stanja i obrade predmeta u nekom od Odjela gradske uprave. Korisnicima se pruža mogućnost trenutnog informiranja o statusu predmeta u postupku rješavanja putem Interneta, SMS-a ili e-mail poruka.

Ipak, osječki primjer novi je izazov koji letvicu transparetnosti postavlja visoko, zanima nas jesu li i u drugim gradovima spremni slijediti takav primjer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari