POPLAVA 'SAVJESNIH'

Video | Tko ima pravo na priziv savjesti? Može li ga uložiti vegetarijanac u mesnici? Ili farmaceut u ljekarni?

Liječnici Mirelu Čavajdu nisu odbili zato jer nemaju stručnjaka koji znaju izvesti taj zahvat, nego zato jer je Hrvatska 2022. konzervativna zemlja

54% ginekologa uložilo je priziv savjesti, u nekim bolnicama poput Svetog Duha, nijednom liječniku ni medicinskoj sestri savjest ne dozvoljava da radi pobačaj. I to je razlog zašto žene radije odlaze u Sloveniju, gdje im nitko ionako tešku odluku neće otežavati. Tamo je u prizivu savjesti 3% liječnika, u nekim zemljama, poput Švedske, Finske ili Islanda – priziv savjesti nije ni dozvoljen, donosi RTL Direkt.

Hrvatski zakoni

Zovu vas u vojsku, ali nošenje oružja kosi se s vašim načelima? Liječnik ste, a ne želite obaviti medicinski potpomognutu oplodnju ili pobačaj? Ljekarnik ste, ali izdavanje kontracepcije kosi se s vašim moralnim, vjerskim ili etičkim načelima? U tim slučajevima, možete se pozvati na priziv savjesti koji je ili dio ustava ili dio zakona o liječništvu. Ali to ne znači da se njime smije uskratiti prava na zakonom dopuštene zahvate.

“Liječnici po hrvatskim zakonima imaju pravo na priziv savjesti, ali moramo gledati na pristup pacijenticama na ono što su zakonom dopušteni zahvati. Ono što smo mogli čuti od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je da konkretno u bolnici Sv. Duh se legalni prekid trudnoće do 10. tjedna ne obavlja već 10 godina. I tu imamo problem. Nije ona jedina bolnica, ima ih još u Hrvatskoj”, kaže pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwalter.

Žene u Hrvatskoj padaju na ljestvici vrijednosti živih bića – smatra voditeljica Katedre za sociologiju roda na Filozofskom fakultetu – Branka Galić.

“Država očito nema stav prema ženama da su ona vrijedna ljudska bića, jer kad bi to imala, onda bi zaštitili njihovo zdravlje, ali na tome se uopće ne radi. Udruge bilježe brojne prijave žena koje se javljaju, anonimno, preko foruma, da imaju strašna iskustva. Da im se zataškavaju prave dijagnoze s plodom”, tvrdi Galić.

O prizivu savjesti mladi liječnici prvi puta čuju – na fakultetu.

“Što mislim o ovom sada prizivu savjesti? Apsolutno se ne slažem s ovom trenutnom situacijom što se događa s gospođom”, kaže Tihana Zibar Belašić iz Rijeke.

“To je baš mučenje osobe. Priziv savjesti? Ne. Ne, ne slažem se. Ako si već liječnik po struci, moraš pomagati svakome”, smatra Ivan Vutković iz Rijeke.

Priziv savjesti prenesen iz vojske

“On se zapravo i prenio, ako to tako mogu reći iz slučajeva vojske, odnosno kada su bili objektivni razlozi da se netko poziva na nemogućnost nošenja oružja jer nije u skladu s njegovom savjesti, dakle, s vojnim razlozima. Ali, ovakvim medicinskim slučajevima, kada ženi treba zaštiti život, kada žena postanu ugrožene kao ljudska bića, to mi je potpuno neprimjereno”, poručuje Galić.

Osim liječnika, medicinskih sestara, priziv savjesti imala je i jedna magistrica farmacije. 2018. djevojci je u odbijeno izdavanje kontracepcijskih pilula. Ne može se jedan dio posla odbiti raditi zato što netko ima priziv savjesti, ali može ga se prebaciti na drugo radno mjesto – smatra psihologinja Tanja Dejanović.

“Dakle, ako se radi, u ovom slučaju o ginekolozima s prizivom savjesti, u Domovima zdravlja se ne rade pobačaji. U primarnim ginekološkim ordinacijama ne rade takve poslove i to je isti poslodavac i nema razloga da im se ne ponude takvi poslovi. Ako čovjek radi na Hitnoj i Jehovin je svjedok, može li odbiti dati transfuziju nekome jer se to kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i koji je smisao onda njega da radi na Hitnoj. Ili u mesnici vegetarijanac ili u ljekarni netko tko ima problema s testiranjem lijekova na životinjama. I sad tako možemo dalje jer priziv savjesti je široka kategorija”, napominje psihologinja Tanja Dejanović.

Hrvatski liječnici u odnosu na Europske kolege

Kategorija u kojoj je sve više Hrvatskih ginekologa – 54 posto. Znamo da se na priziv savjesti u Sloveniji poziva tek 3 posto liječnika, ali zato u Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj i Islandu – nijedan jer tamo takav priziv nije dozvoljen. Ima i onih sličnijih nama – Portugal, Poljska, Češka, Italija u kojoj priziv savjesti ima 80 posto liječnika.

“Ja ne mislim da priziv savjesti treba ukinuti, mislim da treba biti preispitan, u smislu da se provjeri radi li se o prizivu savjesti kada se pozivaju na njega. Mislim da treba provjeriti i priče koje se u medijima provlače, da liječnici imaju priziv savjesti na jednom mjestu, a onda u privatnim klinikama nemaju. Mislim da to treba biti krivično gonjeno, jer je etički upitno”, tvrdi Dejanović.

Ali koliko god javnost bila zgrožena sada ili kad god se ovo pitanje potegne, ta zgroženost traje par dana, a onda se sve zaboravi, ništa se ne mijenja, sve do idućeg slučaja, donosi RTL Direkt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari