NA METI USKOK-A

Tko je Ana Karamarko: Od medicine, marketinga i frizerskih salona do ‘rušenja’ Vlade

Pixsell

Ana Karamarko, supruga bivšeg šefa HDZ-a, sumnjiči se za izvlačenje novca iz tvrtke

Četiri godine nakon afere „Konzultantica“ zbog čega je pala i tadašnja HDZ-ova Vlada, njezina glavna akterica Ana Karamarko privedena je na ispitivanje u akciji USKOK-a koji je u srijedu ujutro upao u sjedište njene tvrtke Drimia u Zagrebu.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Policija je potvrdila da je u sklopu akcije osumnjičeno gotovo 40 osoba i više tvrtki, a skupinu u kojoj je i supruga bivšeg šefa HDZ-a i potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka sumnjiči se da su fiktivnim ugovorima iz više tvrtki izvukli oko 20 milijuna kuna i pritom proračun oštetili za oko 11 milijuna kuna.

Osumnjičenici i njihove tvrtke navodno su od 2017. do prošle godine naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura i pritom varali na porezu. Nezakonito zarađeni novac pritom su raspodijelili “na ruke”. Tvrtka Ane Karamarko, prema pisanju medija, za fiktivne je usluge platila 400.000 kuna.

Drimia je bila u fokusu javnosti 2016. godine kada je u Nacional otkrio da je lobist mađarskog MOL-a Josip Petrović, preko svoje tvrtke Peritus, plaćao usluge savjetovanja tvrtki u vlasništvu Ane Karamarko, supruge tadašnjeg potpredsjednika Vlade. Isplaćeno joj je kroz dvije godine, od 2013. do 2015. najmanje 60.000 eura, odnosno pola milijuna kuna.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Karamarko je potvrdila je da su ona i njezin suprug prijatelji s Petrovićem i njegovom obitelji, ali i da je ugovor s Peritusom raskinula kada je postalo izgledno da bi njezin suprug mogao postati članom vlade.

Pad Vlade i Karamarka

“Moja tvrtka imala je ugovor s tvrtkom Peritus savjetovanje (u vlasništvu Josipa Petrovića) i bila sam upoznata s njihovim radom onoliko koliko je to bilo bitno za poslove koje smo obavljali mi kao marketinška agencija. Riječ je o uobičajenom ugovoru o pružanju agencijskih usluga iz područja marketinga i komunikacija. Tvrtka Drimia nikad nije obavljala nikakve poslove za Peritus savjetovanje koji bi bili u interesima MOL-a”, rekla je Ana Karamarko za Jutarnji list.

Međutim, Karamarko je prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je 15. lipnja 2016. godine ustanovilo da je kao potpredsjednik vlade bio u sukobu interesa. Sporno im je bilo što je Karamarko iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om. Dan kasnije u Saboru je izglasano nepovjerenje Vladi Tihomira Oreškovića, a tjedan dana nakon Karamarko je podnio ostavku na mjesto šefa stranke. Tvrdio je da je „Konzultantica“ iskonstruirana afera i da će to pravno dokazati, međutim, Upravni sud i Visoki upravni sud pravomoćno su potvrdili da je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba bilo u pravu. Žalio se i Ustavnom sudu koji je ukinuo odluke upravnih sudova koji nisu dovoljno jasno objasnili zašto su potvrdili odluku Povjerenstva, ali je ona sama po sebi i dalje valjana.

Činilo se da će se Karamarko vratiti u politiku, međutim, za sada se drži po strani i kako se čini uživa u obiteljskom životu sa svojom atraktivnom suprugom koju nerijetko fotoreporteri uhvate u šetnji gradom.

Medicina, marketing, frizerski salon

Ana Karamarko (44), rođena Šarić, je iz Splita gdje je završila srednju medicinsku školu, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je jedna od suosnivačica časopisa Zarez, a radila je, među ostalim, u grupaciji Europa Press Holding gdje je dogurala do pozicije direktorice marketinga.

Ana Karamarko je PR agenciju Drimia sa sloganom “Samo je san stvarnost” pokrenula 2012. godine, kada je i Karamarko postao šef HDZ-a. Te godine imali su prihode u visini od čak 1,7 milijuna kuna i samo jednu zaposlenu osobu.

Dvije godine kasnije osnovala je Love Opium, prvo kao frizerski salon, a onda i salon za kućne ljubimce. S udrugom Prijatelji životinja radila je kampanju “Činčile su zakon” za zaštitu ove vrste.

Ana Šarić i Tomislav Karamarko prvi su se put zajedno kao par u javnosti pojavili u kolovozu 2013. u Puli, a vjenčali su se u svibnju 2015. Oboje su iza sebe imali jedan propali brak. U listopadu 2015. dobili su djevojčicu Katarinu.

N. Cuglin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari