GRAĐANI SU UZNEMIRENI

Tlo se trese od Banovine do Italije; Seizmologinja pojašnjava što se događa: ‘Seizmička aktivnost definitivno je pojačana’

Tlo se trese od Banovine do Italije; Seizmologinja pojašnjava što se događa: ‘Seizmička aktivnost definitivno je pojačana’

Rukovoditeljica Seizmološke službe PMF-a Ines Ivančić kaže da smo svi pomalo osjetljiviji pa osjetimo i manje potrese. Ističe i da će ih biti još

Snažan potres magnitude 3,8 po Richteru pogodio je jutros u 7.33 sati područje Banovine, a osjetio se i u Zagrebu. Epicentar je bio kod Donje Budičine, pet kilometara južno od Petrinje. Intenzitet u epicentru V – VI stupnja EMS ljestvice, javlja Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Na platformi EMSC zaredali su se komentari. “Tutnjava i dva jaka udara, napisao je netko iz Petrinje, a zaredali su se i komentari iz drugih mjesta:

“Jako slabo njihanje u krevetu, 6.-i kat!” (Varaždin);

“Fino treslo u Svetoj Nedjelji”;

“Pleso – dobro zatreslo.”

No još od jučer pomalo se trese cijelo šire područje regije. Potres magnitude 4,2 u popodnevnim je satima u četvrtak pogodio područje Tuzle. Prema podacima EMSC-a, epicentar potresa bio je 16 kilometara sjeverozapadno od Tuzle i 73 kilometra sjeveroistočno od Zenice. Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara.

Italiju je također prodrmalo te je jučer oko 20 sati zabilježen potres od 4,2 po Richteru na sjeveru zemlje, a sat vremena kasnije uslijedio je malo snažniji potres od 4,9 po Richteru.

U Srbiji su isto zabilježili slabiji potres magnitude od 2,4 po Rihterovoj ljestvici i to jučer prijepodne kod mjesta Prokuplje.

Pitali smo naše stručnjake što se događa.

“Seizmička aktivnost definitivno je pojačana u smislu potresa. To je uobičajeno jer se radi o području na kojem tektonska ploča Afrike gura Europu i sada je nešto malo aktivnije, ali smo i svi senzibilniji na potrese. Imamo katalog i u povijesti je bilo puno potresa oko Tuzle i Banja Luke, ali i u Italiji i Albaniji. No sve je to normalno, ponavljam, mi smo senzibilniji i sada imamo aplikacije u koje gledamo i primijetimo te potrese”, rekla nam je Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe PMF-a.

Dodala je i to da se, nažalost, može očekivati još potresa na našem području.

“Na petrinjskom području sigurno će se događati još dvije godine, a vjerojatno i duže”, rekla je Ivančić. Za sada njihova služba nema prijavljenih šteta, iako je komentirala da je potres od 3,8 prilično jak.

“Takav potres u principu ne radi nikakve štete, ali mogu se pojaviti na građevinama koje su već oštećene u prijašnjim potresima”, rekla je.

Nakon petrinjskog potresa, Seizmološka služba se opremila i zahvaljujući pomoći države, dobili su 20 seizmografa i acetigrafa te su postavili mobilnu mrežu na Banovini i na području oko Zagreba.

“Ta nam oprema jako puno znači i u godini dana dobili smo jako puno podataka koji su nam vrijedni i u sadašnjem, ali i u budućem radu. Oni nam pomažu kako bismo mogli ‘gledati’ što je u zemlji i kako bismo vidjeli gdje su rasjedi”, rekla je Ines Ivančić.

Također, njihova je služba ušla u okvir Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te će se ulagati u obnovu zgrade i infrastrukturu, piše RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari