POSAO U EP-U

Tonino Picula postao stalni izvjestitelj za Srbiju. Vučić: ‘Dali nam Hrvata, baš im hvala’

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula imenovan je stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju, objavljeno je u utorak. Picula će u narednih pet godina biti odgovoran za analizu, praćenje i izvještavanje o napretku Srbije u procesu pristupanja Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na usklađivanje srpskog zakonodavstva s europskim pravnim stečevinama i vrijednostima.

Oglas

Picula je istaknuo kako ovo imenovanje vidi kao priznanje za svoj dosadašnji rad, posebno zbog njegovog dugogodišnjeg angažmana na zapadnom Balkanu i u politici proširenja EU. Dodao je da će svaka zemlja kandidatkinja, uključujući Srbiju, biti ocijenjena na temelju konkretnih rezultata, te da proces pristupanja mora ostati zasnovan na ispunjavanju ključnih kriterija.

Jedan od ključnih izazova za Srbiju bit će usklađivanje s vanjskopolitičkim stavovima EU, posebno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, što Bruxelles smatra važnim pitanjem.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je imenovanje, primijetivši kako su, po njegovim riječima, uloga izvjestitelja za Kosovo dodijeljena Estoncu, dok je Srbija dobila Hrvata. Vučić je dodao kako mu nije problem sama nacionalnost, već politički stavovi Tonina Picule, aludirajući na neslaganja u vezi s njegovim pozicijama.

Picula je u prošlim mandatima bio aktivan u vođenju Radne skupine za zapadni Balkan, izvještavanju o Crnoj Gori i SAD-u, te kao suizvjestitelj za financijski instrument pretpristupne pomoći IPA III. Srbiju očekuje nastavak pregovora s EU, gdje su do sada otvorena 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ova uloga podrazumijeva da će Picula jednom godišnje podnositi izvješće o napretku Srbije u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Exit mobile version