NAPORAN TEMPO

Video |Treninzi traju i po 12 sati! Pogledajte video specijalne obuke: Ovi hrvatski policajci će čuvati europsku granicu

Idi na originalni članak

‘U Hrvatskoj se trenutačno obučava 50 Frontexovih policajaca za graničnu i obalnu stražu, tempo je naporan, a treninzi traju i po 12 sati

Oglas

Prije dva tjedna u Hrvatsku su stigli treneri Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, poznatije po skraćenom nazivu Frontex. Oni u suradnji s MUP-ovom Policijskom akademijom obučavaju buduće europske policajce koji će čuvati granicu. Dio je to priprema Hrvatske za Schengen, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Naporan tempo, treninzi traju i po 12 sati

U Hrvatskoj se trenutačno obučava 50 Frontexovih policajaca za graničnu i obalnu stražu. Tempo je naporan. Treninzi traju čak 10 do 12 sati, kaže Aleksandar Čubrilo, trener Frontexa. Na njima se simuliraju stvarni uvjeti pa se obuka provodi i noću i na terenu.

Čubrilo kaže da Frontex dobro plaća ljude, ali i obuka je zahtjevna, a kriteriji visoki. Obuka se sastoji od raznih simulacijskih vježbi s ciljem da se prođe što više različitih scenarija – od trgovine ljudima do svakondevnih scena.

Koriste pištolje s ‘ćorcima’ koji ipak izazivaju bol

Osim hrvatskih tu su i strani instruktori, a sve se radi po visokim standardima. Nekad, kažu, mora se upotrijebiti i oružje kako bi se policajce dovelo u razinu stresa.

Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije, u Spačvi je, gdje se održavaju vježbe Frontexa, kazala za RTL Danas da se prilikom obuke, kako bi se postigli što stvarniji scenariji, koriste vjerne replike pištolja, a municija koja se iz njih ispaljuje nije bojeva, ali izaziva bol. Abramović je rekla kako je ovo značajan projekt za Policijsku akademiju, prenosi Net.hr.

Exit mobile version