NAPORAN TEMPO

Video | Treninzi traju i po 12 sati! Pogledajte video specijalne obuke: Ovi hrvatski policajci će čuvati europsku granicu

‘U Hrvatskoj se trenutačno obučava 50 Frontexovih policajaca za graničnu i obalnu stražu, tempo je naporan, a treninzi traju i po 12 sati

Prije dva tjedna u Hrvatsku su stigli treneri Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu, poznatije po skraćenom nazivu Frontex. Oni u suradnji s MUP-ovom Policijskom akademijom obučavaju buduće europske policajce koji će čuvati granicu. Dio je to priprema Hrvatske za Schengen, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

Naporan tempo, treninzi traju i po 12 sati

U Hrvatskoj se trenutačno obučava 50 Frontexovih policajaca za graničnu i obalnu stražu. Tempo je naporan. Treninzi traju čak 10 do 12 sati, kaže Aleksandar Čubrilo, trener Frontexa. Na njima se simuliraju stvarni uvjeti pa se obuka provodi i noću i na terenu.

Čubrilo kaže da Frontex dobro plaća ljude, ali i obuka je zahtjevna, a kriteriji visoki. Obuka se sastoji od raznih simulacijskih vježbi s ciljem da se prođe što više različitih scenarija – od trgovine ljudima do svakondevnih scena.

Koriste pištolje s ‘ćorcima’ koji ipak izazivaju bol

Osim hrvatskih tu su i strani instruktori, a sve se radi po visokim standardima. Nekad, kažu, mora se upotrijebiti i oružje kako bi se policajce dovelo u razinu stresa.

Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije, u Spačvi je, gdje se održavaju vježbe Frontexa, kazala za RTL Danas da se prilikom obuke, kako bi se postigli što stvarniji scenariji, koriste vjerne replike pištolja, a municija koja se iz njih ispaljuje nije bojeva, ali izaziva bol. Abramović je rekla kako je ovo značajan projekt za Policijsku akademiju, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari