TRESE LI SE VLADA? Zbog voditelja kurikularne reforme zaiskrilo u odnosima HDZ-a i HNS-a

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za obrazovnu reformu trajao je osam sati, a na kraju ništa konkretno nije dogovoreno

Reforma obrazovanja u Hrvatskoj ponovno je zatresla odnose unutar vladajuće koalicije.

Ovog puta je za to zaslužan premijer Andrej Plenković i njegov favorit za vođenje kurikularne reforme Matko Glunčić, javnosti poznat po tome da se protivi kurikularnoj reformi. Glunčić je javnosti poznat i po tome tome što je kao državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja za loše rezultate hrvatskih učenika okrivio nacionalne manjine i djecu s poteškoćama.

Glunčić Plenkovićev favorit unatoč šestokom protivljenju ministrice Divjak, a upravo je zbog HNS-ovog neprihvaćanja Plenkovićevog kandidata za voditelja kurikularne reforme jučerašnji sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za obrazovnu reformu trajao osam sati. Na kraju sastanka ništa konkretno nije dogovoreno.

Povjerenstvo, sastavljeno u jednakom omjeru HNS-ovih članova onih iz redova HDZ-a, jučer je trebalo izabrati voditelja između šest kandidata, a Glunčić, poznat kao oponent kurikularne reforme, kojega je Divjak naslijedila od HDZ-a, imao je iza sebe podršku Andreja Plenkovića.

Divjak je istaknula da je riječ je o čovjeku koji treba voditi tijelo za provedbu reforme, a koji se protivi reformi, samim time i programu Vlade te preporukama Europske komisije. Dodala je i kako je uvjerena da Glunčić ne udovoljava formalnim uvjetima natječaja za mjesto na koje se prijavio.

Plenkovićev stav na sjednici, piše Jutarnji list, bio je tajnik Glunčić je uključiva osoba, bio je dobar na natječajnom intervjuu, dobio je dosta bodova i ne vidi u čemu je uopće problem.

Sjednica koja je započela u 14 sati prekinuta je u 17, bez dogovora o rješenju i bez imena kandidata. Nakon što je premijer odradio sastanke s ministricom gospodarstva Martinom Dalić oko Agrokora i ministrom energetike Tomislavom Ćorićem oko ekološkog incidenta u Slavomskom Brodu sjednica Povjerenstva nastavljena je u 21:30 sati.

Prema zaključcima Povjerenstvo se uglavnom usuglasilo oko svega osim oko državnog tajnika Glunčića. Iako je premijer je mogao na silu postaviti Glunčića na čelo skupine, jer kao voditelj Posebnog stručnog povjerenstva ima takvu ovlast, čini se kako nije žalio riskirati stabilnost Vlade.

Rasprava se nastavlja za dva dana.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari