Trgovci ponovno izigrali kupce: Umjesto 10, meso i riba pojeftinili samo jedan posto

Foto: Pixsell

Razlike u cijenama još su manje kad se ovogodišnje srpanjske usporede s onima u prosincu prošle godine

Efekt smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode potrošaći na svojim novčanicima neće pretjerano posjetiti.

Porez na voće, povrće, meso, ribu, svježa jaja i dječje pelene spušten je s 25 na 13 posto, zbog čega su cijene proizvoda u ovim kategorijama trebale pasti za otprilike 10 posto. Tako je barem najavljivao bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom ove godine, kad je odluka o smanjenju PDV-a stupila na snagu, piše Slobodna Dalmacija.

Do određenog pada cijena je doista došlo, no ne u toj mjeri.

Dapače, cijene pojedinog povrća ovog su ljeta “divljale” više nego ikad ranije. Primjerice, kilogram zelenih mahuna koštao je vrtoglavih 40 kuna. U Ministarstvu poljoprivrede svjesni su da određeni proizvodi ne samo da nisu pojeftinili, već su i poskupjeli, no to je zato što, prema njihovim riječima, kretanje cijena ne ovisi samo o smanjenju PDV-a, nego i o drugim okolnostima na EU tržištu.

S druge strane, krumpir je za čak 20 posto bio jeftiniji u srpnju ove godine u odnosu na mjesec dana ranije.

Prema podacima Eurostata, u srpnju ove godine smo, ipak, imali nešto povoljniju potrošačku košaricu (kad su u pitanju svježi prehrambeni proizvodi op.a.) u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najviše je pala cijena jaja; za 9,25 posto, a potom svježeg i rashlađenog voća (8,16 posto).

“Cijene ovise o kretanjima na globalnom tržištu”

Kad su u pitanju druge kategorije proizvoda, kupci nisu pretjerano profitirali. Maslinovo ulje jeftinije je u odnosu na lanjski srpanj za 2,80 posto, šećer za 0,05 posto, ulja i masti za “čak” 0,04 posto, a riba svježa ili rashlađena za 1,06 posto. Meso je ukupno jeftinije za 1,57 posto, a najmanje je pojeftinila svinjetina – samo 1,41 posto. Potom slijedi govedina i teletina (3,31 posto), janjetina i jaretina (3,61 posto), dok je najzamjetniji pad cijene, kad je u pitanju meso, zabilježen kod peradi (4,49 posto).

Razlike u cijenama još su manje kad se ovogodišnje srpanjske usporede s onima u prosincu prošle godine – primjera radi, ispada da nam je obrano mlijeko jeftinije samo 0,29 posto!

Zašto maloprodajne cijene nisu niže i stavljaju li trgovci razliku PDV-a, u stvari, u svoj džep, objasnio je Branko Bobetić, direktora udruženja “Croatiastočar”.

“Čujte, cijene ovise o kretanjima na globalnom tržištu – svinjetina je najmanje pojeftinila zbog pojave afričke svinjske kuge i povećanog izvoza tog mesa u Kinu. Efekt smanjenja PDV-a najzamjetniji je definitivno kod piletine, jer je tu i najveća konkurencija. Da su maloprodajne cijene, ipak, nešto niže, svjedoči i činjenica da je u prva četiri mjeseca ove godine porasla prodaja mesa u odnosu na isti period lani. Značajnije smanjenje cijena uočava se kod boljih kategorija mesa; primjerice, bifteka, ramsteka ili purećeg filea, a manje kod ovih jeftinijih kategorija, poput carskog mesa. Ipak, kad se gleda duži period, vidi se da meso u Hrvatskoj povoljnije kupujemo, primjerice, svinjski but je prije 15 godina koštao 50 kuna, a danas se prodaje za 33”, rekao je direktor “Croatiastočara” za Slobodnu Dalmaciju.
Vijesti.hr
Foto: PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari