DONIRAJTE I VI

Tri studentice godinama rješavaju problem napuštenih životinja, trenutno su na rubu; Pomozimo im!

Tina, Ivana i Nikolina su studentice, no umjesto da u slobodno vrijeme van fakulteta i bez knjige provode u kafićima, kinima ili jednostavno na kauču, one jurcaju, zadužuju se i vode kampanje na društvenim mrežama.

Cilj je plemenit. Ove su prijateljice ljubav prema životinjama pretvorile u posao za koji ne dobivaju niti lipe, već grcaju u dugovima.

Tri djevojke stoje iza udruge ‘Hrabre njuške’ u sklopu koje brinu o napuštenim i bolesnim životinjama na području grada Zagreba. Za to nemaju nikakav poseban prostor, već ih smještaju u Tininom stanu od 50 kvadrata i kod čuvalica koje preuzimaju životinje, uglavnom mace, do njihovog udomljenja, pišu Vijesti.hr“Kod Tine se nalaze uglavnom bolesne životinje jer ona ima iskustva s brigom oko njih, poput davanja infuzije i sličnih stvari. Sve je naučila isključivom kroz rad u udruzi, a trenutno uz fakultet pohađa i srednju veterinarsku školu“, objasnila nam je Ivana.

Udruga djeluje posljednje tri godine, no trenutno se našla pred zidom. Na njihovim su društvenim mrežama pratitelji posljednjih dana mogli naići obavijest kako ‘Hrabre njuške’ obustavljaju rad udruge i do daljnjeg ne primaju nove štićenike. Razlog je isključivo financijske prirode. Ivana nam objašnjava da su nedavno primile mailove veterinarskih ambulanti koje su surađivale s njima u liječenju životinja, a koje su im otkazale suradnju sve dok ne pokriju dugove prema njima.

A oni su zaista veliki. Ove tri studentice ambulantama duguju gotovo 50,000 kuna, a financiraju se isključivo sredstvima donatora. Zbog toga su bile primorane obratiti se javnosti za pomoć.

“Dok neke muči pitanje ‘cijepiti se ili ne’, nas muči pitanje ‘spasiti život ili ne’. Dok neki razmišljaju kamo će za Novu, mi razmišljamo hoćemo li do Nove uopće postojati. Da, same smo izabrale život kakav živimo. Nitko nas nije natjerao na ‘sve ovo’. Bile smo svjesne u što se upuštamo, bile smo svjesne što nas čeka, bile smo svjesne da će biti teško. Ali, dotakle smo dno i pitanje je hoćemo li se moći vratiti. Kao da je sve stalo, teže nam je nego ikad. Dajemo svaki atom sebe, trudimo se maksimalno pomoći – no podršku gotovo da nemamo. Možete li nam pomoći? Molimo vas“, napisale su Facebook profilu udruge.

Iako ne primaju nove štićenike, rad udruge trenutno se ne može u potpunosti obustaviti čak i da to žele.

“Trenutno na skrbi imamo oko 60 životinja, a kod Tine u stanu živi 10 bolesnih životinja. Ona je prenamijenila svoju spavaću sobu u sobu s kavezima, i trenutno spava na kauču. Imamo uglavnom mačke i dva štenca koja također traže dom. Imale bi više pasa, no jednostavno ih nemamo gdje smjestiti. Imale smo i jednu lisicu koju su lovci vjerojatno istjerali iz šume. Othranile smo ju i cijepile, i na kraju udomile na jedan ranč gdje živi s drugim životinjama. Zove se Josipa Lisac“, priča nam Ivana.

Problem napuštenih mačaka u Zagrebu rješavaju jedino volonteri. Udruga je nekoliko a sve se oslanjanju isključivo na pomoć i dobru volju građana. Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je izgradnju skloništa za napuštene mačke u sklopu azila Dumovec, a do tada su prepuštene sami sebi i dobrim ljudima u gradu.

Trenutni je cilj za ‘Hrabre nuške’ skupiti dovoljno sredstava za otplatu dugova prema ambulantama, kako bi svoj rad mogle nastaviti i dalje. Osim što primaju donacije, otprilike jednom mjesečno organiziraju aukcije u kojima prodaju rabljene predmete. Stoga osim u novcu, pomoći im možete i u donacijama predmeta ili odjeće koja vam više ne treba, a za primopredaju se možete dogovoriti putem maila i društvenih mreža.

Za kraj ljudima žele poručiti neka im ne bude glupo donirati iznos koji bi potrošili na jednu kavu, jer je nekoliko ‘kava’ dovoljno da se spasi jedan životinjski život.

Ako želite pomoći, uplatiti možete putem IBANA, Paypal-a, KEKS pay-a ili Revoluta.

Udruga “Hrabre njuške”
IBAN: HR4223400091110951628
Paypal: hrabre.njuske1@gmail.com
KEKS pay/Revolut: 0994513163
Opis: dug

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari