ZID PLAĆA ILI PLAČA?

Video | Tri zanimanja u Hrvatskoj su posebno isplativa, a tri je najbolje izbjegavati: Pogledajte za kakve plaće rade Hrvati

U Sindikatu trgovina su prema posljednjim dostupnim podacima izračunali da se radom na kasi prosječno zaradi samo 618 eura mjesečno

RTL Direkt doznao je prosječne plaće pri čemu su im pomogli sindikati, udruge, ljudi iz sustava s obzirom na to da prosjek plaće ovisi o nizu parametara, godinama staža, prijavljenoj djeci i raznim dodacima.

Zdravstveni sektor

Što se medicinskih sestara tiče, prosjek plaće ovisi i o tome rade li u domovima zdravlja, smjenskom radu u bolnicama, noćnim smjenama, blagdanima što donosi neke bonuse.

Sestra koja radi u jutarnjoj smjeni bolničke poliklinike prosječno zarađuje samo 800 eura. Zahtjev da se takva plaća poveća za deset posto doista se čini razumnim. Liječnici su dobili povećanje koeficijenata, prije čega su liječnici obiteljske medicine imali prosječnu plaću od 1427 eura, a s povećanjem koeficijenata plaća će im od lipnja rasti za 200 ili 300 eura, ovisno o tome imaju li specijalizaciju. Liječnici koji rade kao specijalisti imaju prosječnu plaću od gotovo 2800 eura.

Pravosudni sektor

Iz Udruge sudaca su objavili da prosječna plaća prvostupanjskog suca iznosi 1522 eura, a sudačke su plaće u zadnje 24 godine pratile rast prosječne plaće. Prvostupanjski sudac bi tako prosječno zarađivao gotovo tri i pol tisuće eura, dakle dvije tisuće eura više od ovoga. I zato im onda valjda nije prihvatljiva povišica od samo 500 eura.

Školstvo

Školski sindikati traže veće plaće za deset posto jer plaća učitelja u osnovnoj školi iznosi niti 1200 eura. Za usporedbu, onaj tko želi ove sezone konobariti na Jadranu zaradit će prosječno tisuću eura, uz napojnice koje učitelji ne dobivaju. Prema tome, ispada da je isplativije biti nositelj tacne nego nositelj obrazovanja budućih generacija.

Čime se u ovoj državi najisplativije ili najmanje isplativo baviti?

Najisplativije zanimanje u Hrvatskoj je kontrolor leta, oni u prosjeku zarađuju preko tri tisuće eura, a uz menadžere su jedina profesija koja prebacuje tri tisuće. I farmaceuti su pozicionirani dosta visoko jer oni u prosjeku zarađuju više od 2700 eura. Isplativo se baviti i informacijskim tehnologijama – programer u IT firmi prosječno mjesečno zarađuje 1668 eura.

Što se tiče najslabije plaćenih, među njima su blagajnici u trgovinama, iako tu plaće jako variraju od firme do firme. U Sindikatu trgovina su prema posljednjim dostupnim podacima izračunali da se radom na kasi prosječno zaradi samo 618 eura mjesečno.

Još slabije plaćen je posao zaštitara. Oni u prosjeku zarađuju samo 615 eura. A najneisplativije zanimanje u Hrvatskoj je tekstilna radnica – one zarađuju tek 577 eura mjesečno. Njihovi su sindikati svojedobno procijenili da tekstilne radnice rade svakodnevno par sati više od standarda, i do 60 sati tjedno, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari