TROVANJE NA HVARU Djeca u životnoj opasnosti! Večerali školjke u hvarskom restoranu?

Muškarac umro, dvoje djece u kritičnom stanju

Na brodu koji je danas uplovio u hvarsku luku pronađen je mrtav muškarac, a još pet osoba s tog broda je u lošem zdravstvenom stanju prevezeno hitno helikoprerom u splitsku bolnicu. RTL neslužbeno doznaje kako je moguće da su se otrovali.

STRAŠNO: Na brodu kod Hvara mrtav muškarac, u bolnici dvoje djece. Otrovali se hranom?

Od petero primljenih u bolnicu dvoje je djece. Svi imaju proljev i povraćaju, a pate i od poremećaja svijesti.

Dvoje djece je u kritičnom stanju i leže na Intenzivnom odjelu. Majka je u boljem stanju i smještena je u zaraznoj bolnici.

Kako doznaje RTL-ova reporterka, radi se o dječaku starom pet godina i djevojčici od 14 godina. Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator.

Neslužbeno nam je jedan liječnik kazao kako mu je nevjerojatno da su takvi simptomi od trovanja hranom i da trenutačno provode toksikološke analize.

“Danas oko 10.10 sati zaprimljena je informacija da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac. Četiri osobe zbog lošeg zdravstvenog stanja prevezene su u splitsku bolnicu radi pružanje liječničke pomoći”, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske.

“Zamjenik županijskog državnog odvjetnika izaći će na mjesto događaja i obaviti očevid”, zaključuju iz policije.

Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o talijanskoj obitelji koja je sinoć večerala školjke u uglednoj hvarskoj konobi na rivi u gradu Hvaru. Večerali su dagnje, a tijekom noći su neki već počeli osjećati slabost.

U restoranu, na koji su turisti upozorili, navodno po službenoj dužnosti postupaju službenici Državnog inspektorata, dr. Linda Kovačić, spec. epidemiologinja iz NZJZ SDŽ – Ispostave Jelsa i sanitarni inspektor Stipe Čikeš.

O svemu je informirano i Županijsko državno odvjetništvo, zamjenik je izašao na mjesto događaja i obavit će se očevid.

”Njihova fizička slika je lagana, a jedna bolesnica je srednje teško. Dvoje planiramo zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest”, rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split te dodao da će trebati pričekati još nekoliko sati dok ne dođu nalazi pretraga.

”Izvana je nešto uneseno u organizam. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu. Troje bolesnika je stabilno, i to je najvažnije. Ako isključimo unos uzročnika preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinove”, rekao je primarijus. Ističe kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina, no da on na brodu i nije tako neobičan.

Dodao je da su simptomi kod djece dosta teži nego kod bolesnika koji su imali samo crijevne tegobe – proljev i povraćanje. Na pitanje misli li da je riječ o trovanju školjkama koje su jeli za večeru u jednom hvarskom restoranu, primarijus je istaknuo da mu se čini kako to nije razlog.

”Pojeli su dvije porcije dagnji, a njih 6 od 8 je oboljelo. Nije poznato jesu li na večeri svi jeli istu hranu. Također, hranili su se i na turističkom brodu. Treba napraviti analizu hrane koju su uzimali u posljednja tri dana da bismo mogli sa sigurnošću reći o čemu se radi. Nisam naišao na ovako burnu reakciju organizma u svojoj karijeri”, istaknuo je primarijus i ponovio da je prerano govoriti o uzroku trovanja.
Dragana Eterović, Vijesti.hr

Pogledajte VIDEO: