'FAKE NEWS'

Video | Trump tuži CNN za 475 milijuna: Kako je bivši američki predsjednik zauvijek relativizirao istinu?

Smatra da su pretjerali s kritiziranjem, a najviše ga je pogodila usporedba s Hitlerom

Iako je Donald Trump ponekad i zaplesao pred kamerama, Trumpu očito nije zabavno CNN-ovo izvještavanje.

“Fake news, fake news, fake news”, grmio je. Zato je američki medij tužio za klevetu i to za nevjerojatnih 475 milijuna dolara. Trump smatra da su pretjerali s kritiziranjem i to mu smeta.

“Ljude progone zbog slobode govora”, govorio je Trump. Najviše ga je pogodila CNN-ova usporedba s Hitlerom. Zbog toga je, kako navodi u tužbi, doživio sramotu, poniženje i duševnu bol. Možda je zaboravio da je 10 dana prije inauguracije 2017. i sam imao slične izjave. Konkretno o obavještajnim službama i istrazi ruskog uplitanja u američke izbore.

“Obavještajne službe nisu smjele dopustiti da ova lažna vijest ‘procuri’ u javnost. Još jedan napad na mene. Živimo li u nacističkoj Njemačkoj?”, zapitao je Trump.

Vrlo je ironično i to iz dva razloga. Prvo, sam Trump laže više o lažnim vijestima, o svojim protivnicima, neprijateljima, ljudima koje ne voli. To radi više od bilo kojeg drugog političara s kojim sam upoznat. I drugo, mreža koju on voli, FOX News, radi istu stvar.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Cody McClain Brown objašnjava: potpuno je promijenio istinu i činjenice: “Kad uđete u taj svijet, sve se preokrene. Pojam lažne vijesti koristio se kako bi opisali njega, a on je to izvrnuo, tako da je istina sada – lažna vijest.”

“Ja, Donald John Trump zaklinjem se…”, rekao je, a onda je lagao o kiši na svojoj inauguraciji. “Pogledao sam kišu, koja jednostavno nije počela padati. Završili smo govor, ušli unutra i tek je onda krenula… kao da nas je Bog gledao s visoka”, kaže.

Studentica politologije koja je živjela u Americi smatra da ju je Trump podijelio. “Trump je imao zanimljiv predsjednički mandat kojeg je karakteriziralo mnogo toga, po mojem sudu bio je jedna ličnost koja je više podvajala Ameriku, a ne spajala”. kaže Ljubica Jurlina, studentica politologije.

Prema analizi Washington posta, Donald Trump je u 4 godine izrekao 30.573 laži. Lagao je o COVID-19, porezima, američkoj vojsci, Kinezima, Meksikancima, muslimanima.

Ljubica Jurlina kaže: “Njegovim izjavama, s njegovim brendiranjem fake newsa i opravdavanjem njegovih akcija, to je dovelo u pitanje njegovu sposobnost vladanja i njegovu ličnost kao osobe na čelu SAD-a.”

No najgora laž došla je na kraju mandata – ona o izbornoj krađi. Zbog toga je i poslao bijesnu rulju na Kongres. Cody McClain Brown kaže: “Bio je na neki način prvi predsjednik koji je poricao stvarnost i njegovo naslijeđe je… Sada imamo cijelu političku stranku i cijeli dio biračkog tijela koji se s tim slaže. Za njih realnost više ne postoji, postoji samo ono što kaže stranka ili što kaže Trump.A nastavio je i nakon mandata lagati pa mu je i FBI pokucao na vrata. On kaže da nije uzeo tajne dokumente iz Bijele kuće, FBI misli da jest. Post istina, alternativne činjenice, dezinformacije. Nije to Trump izmislio, ali jest usavršio, pola Amerike mu vjeruje.”

“To je nevjerojatno, ne bih mogao uspjeti bez vas!”, rekao je Trump, a prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari