DOLAZAK TURISTA

Trut o masovnom dolasku Britanaca: ”Stvorit ćemo uvjete da dođu samo zdravi”

Foto: Pixsell, N1

Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite i pomoćnik ministra policije Davora Božinovića, za N1 je govorio o tome kako se provode mjere nadzora okupljanja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Na pitanje hoće li covid-potvrde spriječiti širenje zaraze, Trut kaže kako one neće spriječiti širenje. “One će samo pomoći, ali spriječiti širenje može samo naše ponašanje”, rekao je Damir Trut.

Odgovornost mora biti na svima nama, a odgovornost nadzora je na civilnoj zaštiti, službama policije te državnog inspektorata, naglasio je, piše Index.

“Oni nadziru aktivnosti koje provode organizatori različitih aktivnosti. Covid-potvrde su obvezne za aktivnosti i događaje na kojima je više od 100 sudionika, pa je jasno gdje ide nadzor. Kazne koje postoje idu od upozorenja, usmene obavijesti do krivične prijave i novčane kazne. Ako netko primijeti da nema nadzora, može pozvati na nadzor”, rekao je Damir Trut.

Koliko će organizatori dobro organizirati provjere potvrda, toliko će dugo i raditi, kazao je.

“Ako dobro nadziru, organizacije događaja će im trajati duže. Trebala bi praksa biti da se za sve događaje koji traže Covid potvrdu to bi kod kupnje karata naglašava”, rekao je Damir Trut.

Kršenja propisa ima, ali to se sankcionira, naglašava.

“U zadnjih tjedan dana napravljeno je 14.500 nadzora, a napisano je 25 kazni”, kaže Trut.

VIDEO DANA:

O cijepljenju

U Ravnateljstvu civilne zaštite je 520 ljudi cijepljeno, 190 je preboljelo, što znači da preko 80 posto zaposlenika ima imunitet.

“Inzistirali smo na cijepljenju, jer su zaposlenici zbog odlazaka na teren izloženi mogućnosti zaraze. Velika većina je cijepljena”, rekao je Trut.

Na pitanje je li moguće da se građani ne žele cijepiti zbog nepovjerenja u Stožer, Trut kaže:

“Informacije koje dolaze od strane Stožera uvijek su točne, adekvatne vremenu, znanstvene, utemeljene na znanstvenim elementima i nitko što se Stožera tiče ne bi trebao imati dubioze treba li se cijepiti. Jedino tako možemo zaustaviti epidemiju”, kazao je Trut.

O dolasku Britanaca

Velika Britanija nije nikoga puštala na svoj teritorij za EURO, a mi njih puštamo.

“Mi ćemo sa Stožera stvoriti uvjete da mogu doći samo oni koji mogu potvrditi da su zdravi i da ne prenose bolest na turiste i drugo stanovništvo. Za one za koje se ustanovi da su pozitivni, ili se stavljaju u karantenu ili se vraćaju u svoje zemlje. Uvjete koje treba zadovoljiti na granici moraju zadovoljiti svi, pa tako i Britanci.

Situacija nam je stabilna, rast zaraze imamo u dvije ili tri županije zbog događaja koji nisu bili kontrolirani. To pokazuje da se preporuka moramo držati”, zaključio je Damir Trut.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari