CRNA SEZONA

Turisti otkazuju, iznajmljivači na mukama. Napali kolegu koji spušta cijene: ‘Dno dna što radite! Puj!’

Foto: Pixsell

Brojni iznamljivači na moru praktički su se oprostili sa sezonom. Kažu kako se rezervacije otkazuju, a novih nema

Nacionalni stožer civilne zaštite je na redovnoj konferenciji u ponedjeljak iznio podatke koliko je stranaca ušlo u Hrvatsku te što je potrebno da bi se dobilo dopuštenje.

“Ako imate poziv na poslovni sastanak, naravno da će vas pustiti. Ukoliko situacija nije jasno definirana, preporučili smo stranim državljanima da se unaprijed nastoje informirati putem maila koji smo otvorili mogu li zbog razloga koji navode ući u RH i onda dobiju odgovor pa je procedura na samoj granici puno brža. Što se tiče rezervacije za hotel, naravno da mogu, uz pridržavanje svih onih mjera koje će strani državljanin koji ulazi u Hrvatsku dobiti u pismenom obliku na granici i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera vezanih za otvaranje hotela, ugostiteljskih objekata, i tome slično”, kazao je u ponedjeljak ministar Davor Božinović.

Na upit o dolasku turista, osobito slovenskih koji pokazuju izniman interes za ljetovanjem na našoj obali, Krunoslav Capak je dodao:

”Imali smo telekonferencijski sastanak s kolegama iz Slovenije. Razgovaramo o toj tematici, razmjenjujemo epidemiološke podatke i iskustva u dvije susjedne države. Razgovaramo pod kojim uvjetima bi se mogao dopustiti ulazak i izlazak jednih i drugih preko granice. Na razini ministara će se razgovarati o dolasku turista.”

Naime, otvaranje granica mnogi tumače kao potez vladajućih pred izbore s obzirom da turizam u Hrvatskoj čini petinu BDP-a. Ipak, čini se da su se iznajmljivači pomirili s time da od ove sezone neće biti ništa, a brojni se žale da su im otkazane sve ili većina rezervacija.

Kako ide? Nikako

U jednoj Facebook grupi na upit korisnika ”kako ide iznajmljivanje za ljeto” ubrzo je stiglo gotovo 700 odgovora, mahom ”malih” iznajmljivača.

Odgovori su uglavnom: ”Nikako. Rezervacije se otkazuju, a novih nema.” Međutim, većina ih je složna kada netko predloži spuštanje cijena kako bi barem domaći turisti došli.

Prenosimo samo dio odgovora: 

”Rušenjem cijena rušite cijene cijeloj destinaciji. Potpuno besmisleno. Plus kakvo crno rušenje cijena kada je već pola gostiju uplatilo po višim cijenama?!?!”

”Ma samo se naši ljudi žale, stranci su preezadovoljni s našim cijenama…”

”Što se natežete s ljudima kojima je argument ‘spustite cijene’? Odmah vam mora bit jasno da takvi nisu nikad kunu vani potrošili.”

”Neću iznajmljivat ovo lito, već smo odlučili tako. A imam apartman za 4 osobe, može bit i za 6 osoba, jer ova jedna soba ima i krevet na razvlačenje. Ali od ovog lita ništa. Stvarno mi dolaze moji prijatelji iz Slovenije i dajem njima. Ima ih malo više, pa u par navrata i eto ode lito vilovito!”

‘Ne pada mi napamet za 25 eura gubit svoje vrijeme i da mi netko uništava imovinu, vać ću nekako to zaraditi na drugi način. U svakom slučaju bolje prazno nego za niš koristi.”

S obzirom da nije samo do odluke našeg Stožera već i odluke stručnjaka svake pojedine države, Francuzi, primjerice, otkazuju jer je Francuska zabranila putovanja do rujna. Otkazuju i Šveđani.

Tako je jedna iznajmljivačica objavila poruku u kojoj su joj otkazali gosti iz Švedske.

”A ‘ko bi Šveđane primio nakon ove njihove priče”, jedan je od odgovora.

Balkanske vuko***ine

Pojedinci nisu zadovoljni ni sa svim strancima pa čovjek navodi iz kojih ”balkanskih vuko***ina” će eventualno ipak doći:

”Talijane Francuze zaboravimo ove godine, od balkanskih vukojebina eto, jedino ostaje Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska.”

Velike polemike je izazvao i korisnik koji je napisao da će ”najbolje ići apartmani do 30 eura i da će ih biti i po 20”.

”Čestitam što trajno uništavate turizam! 30 eura?? Čestitam, sjedi 5! Dno dna što radite našem turizmu!! Kakvo omalovažavanje, jeste svjesni da nikad više nećete moći postić normalnu cijenu??? Puj!!!!!”, samo je jedan od odgovora koji je uslijedio.

U svakom slučaju, iako je ministar turizma Gari Cappelli svojevremeno izjavio kako će se turizam ove godine oslanjati na domaće goste, čini se kako su svi na gubitku. Iznajmljivačima se uz namete i novonastale mjere koje moraju poduzimati, ne isplati spuštati cijenu, a brojni Hrvati sebi ne mogu priuštiti ljetovanje na našoj obali čak ni uz snižene cijene.

Sanja Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari