GDJE SU NESTALI?

TURISTIČKA PATROLA: RABAC Nijemaca na Jadranu manje, ali pohrlili neočekivani gosti!

Možda su baš visoke cijene razlog što je ove godine u Hrvatsku stiglo manje Nijemaca. Oni su naši najvjerniji gosti, oni su i dalje naši najbrojniji gosti, ali podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da ih je stiglo 77 tisuća manje nego lani

San o dobroj turističkoj sezoni i dalje je miran, ali buđenje je sa skokom u lipanjsku rupu. Dobro, ne baš rupu, jer pet posto manje noćenja nego lani, kada ih je bilo 13 milijuna i 200 tisuća, nije tako strašno. U padu je i Istra, ugostitelji su zabrinuti, a svi se pitaju gdje su to nestali Nijemci?, izvještava Ida Balen za RTL Danas.

Obično bi se u sezoni odasvud čuo njemački jezik, sada smo morali dobro naćuliti uši da bismo uopće procijenili tko je Nijemac. Većinom su tu Skandinavci, Poljaci i sve to ide u prilog napisima u njemačkim medijima da im više nismo u top pet omiljenih destinacija.

“Slabo Nijemaca ima, ali ovaj su mjesec počeli dolaziti. Bilo ih je i svibnju više nego sad, ali to možda i zbog nogometa”, kaže prodavač sladoleda u Rapcu Vulnet Deari za RTL Danas.

A možda ih nema i zbog cijena

“Mi smo prvi put u Hrvatskoj i ne znam koji su razlozi, ali jučer smo bili u supermarketu da kupimo hranu za osmero ljudi i moram reći da je bilo puno skuplje nego u Njemačkoj”, kaže Andreas iz Njemačke.

Selina radi u baru u Rapcu. Nijemci, kaže, daju dobru napojnicu, nasmijani su i uredni, ali ove je godine primila nikad manje njihovih narudžbi.

“Oni su u ovo vrijeme u Rapcu glavni gosti, početkom srpnja, ali ove ih godine toliko i nema, a oni su nam najdraži gosti. Prošle godine smo u ovo vrijeme puno više imali posla. Ne samo mi, nego općenito”, napominje Selina Karić koja radi kao konobarica u Rapcu.

Lipanj s manje posla, ali puno više Skandinavaca.

“Možda su više sada otvorili oči za ovu prekrasnu zemlju”, kaže Joakim iz Švedske.

Više ima i Nizozemaca

Dick u Istru dolazi nekoliko godina, a ranije je za odmor s obitelji uglavnom birao druge mediteranske zemlje. Nizozemac Dick kaže da kada bi birao između tih zemalja i Hrvatske, izabrao bi Hrvatsku.

Toliko je primamljiva da su iz Švedske do nje spremni voziti tri tisuće kilometara.

“Prekrasan okoliš, fantastična voda za djecu, za ronjenje, skakanje s litica i dobar provod”, kaže Šveđanin Joakim.

A plaža je krcata, no ništa bez gostiju na koje se uvijek oslanjala još i Jugoslavija. Dominic je u Rabac iz Češke kao dječak dolazio s roditeljima. Ovdje mu nije skupo. Osim piva, koje je, kaže, triput skuplja nego u Češkoj. Hrana košta otprilike isto, ali u Hrvatskoj su mu važne neke druge stvari.

“Prijateljska je za djecu, priroda je divna, osjećamo se kao kod kuće jer je blizu Češkoj”, kaže Dominic.

Nitko od turista s kojima smo razgovarali u svojoj zemlji nije vidio reklame za ljetovanje u Hrvatskoj. Najčešće dolaze po preporuci.

“Mislim da nismo vidjeli reklame, samo na internetu, neki hoteli. Hoteli i lokacije”, dodaje Dominic.

I za kraj – Marvin. Još jedan rijetki njemački turist koji je stigao u Rabac.

“Ovo je moj prvi odmor i htjeli smo doći u Hrvatsku, to je lijepa zemlja. Nije skupo, savršeno je za odmor”, kaže Marvin.

Nogometno prvenstvo je završilo pa se svi nadaju da će se omiljeni Nijemci vratiti. U Hrvatskoj, turističko prvenstvo protiv ostalih mediteranskih zemalja još traje. Što se kladionica tiče, igramo na pobjedu, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari