TURISTIČKI REKORDER

Video | Turistička sezona na Viru već miriše na rekord. Ondje odmara 18 tisuća turista…

U Hrvatskoj se odmara 560.000 turista što je, unatoč minusima u nekim destinacijama 16 posto više od prošle godine. Hit destinacije su Rovinj, Poreč, Umag, Dubrovnik i Vir koji je rekorder u Dalmaciji. Odlučili smo otkriti čime ovaj otok privlači turiste

Na otoku koji preko godine broji tek nešto više od 3 tisuće stanovnika u ovom trenutku je već i 18 tisuća turista.

Najviše je Hrvata, Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca

Marek iz Poljske je prvi puta na Viru.
“Vir je prekrasan otok. Cijene su jeftine”, kazao je za RTL, a s njim se slaže i Luca iz Mađarske.

“Smještaj je prilično dobar, a cijene nisu skupe za nas, a mjesto je jako lijepo, ima jako puno prirode”, kazala je.

“Malo je skuplje nego u Češkoj, tamo se kaže da ljudi ne dolaze radi cijena. Baš smo pričali o tome, malo je skuplje, ali nije tako loše”, kazala nam je Liliana iz Češke.

Na Viru je prošla godina bila bolja od svima referentne 2019., a sada ova ponovno miriše na rekord. Od početka godine imaju 5 posto više dolazaka nego lani i 15 posto više noćenja

“Mi imamo porast i komercijalnih i nekomercijalnih turista. Znači, te vikendice se pretvaraju u kuće za odmor s četiri ili pet zvjezdica. Kostur turizma otoka Vira su privatni iznajmljivači. Mi nemamo hotelske infrastrukture, ali tu smo u Hrvatskoj najjači sigurno, imamo najjači i najkvalitetniji privatni smještaj”, kazao je Srđan Liverić, direktor TZ Općine Vir.

Jednosobni apartman može se sada pronaći od 60 do 150 eura, dok su kuće za odmor, one s bazenima, od 350 do 500 eura po danu. Upravo najskuplji objekti imaju već preko 90 dana popunjenosti. Ovaj apartman u vili na predjelu Pedinka, koja je još pod šumom i nije preizgrađena, u špici sezone stoji 250 eura

“Popunjenost nam je ove godine izuzetno dobra te u principu imamo samo nekoliko rupa, koje su pretežito sredinom tjedna, jer neki gosti naprave rupu od sredine tjedna do vikenda, koje nama dobro dođu da bi mogli provjeriti apartman je li sve u redu, je li sve štima, da popravimo ako što nije u redu”, kazao nam je Toni Vučetić, privatni iznajmljivač.

Iako Vir odavno nije jeftina destinacija, ugostiteljska je ponuda općenito jeftinija 10 do 15 posto nego u susjednom Zadru. Kugla sladoleda je 2 eura.

“Od nekih 8 do 9 eura da se kreću one niže cijene, to su one standardne pizze, pizza cutovi i slično, dok neke premium pizze dolaze do nekih 15-ak eura što je sasvim ok cijena za one namirnice koje se nude”, kazao nam je Luka Džaja, vlasnik restorana.

Ne sumnjaju da će ubirati rekorde i ove sezone, ali shvaćaju da ne mogu rasti u nedogled jer bi to opteretilo i novu, poboljšanu otočnu, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari