DOKTORIRALI TURIZAM

Turizam u Grčkoj oduševljava Hrvate: “Evo što sam sve kupio za 28 eura!”

Foto: Net.hr

‘Grci su doktorirali turizam’, tvrdi čitatelj koji je za Net.hr otkrio da se za cijenu kave može dobiti besplatna flaširana voda, dvije ležaljke i suncobran, piše Net.hr

Dok se sve više šuška o tome da ova turistička sezona i nije baš onakva kakvu smo očekivali, pa se spominju hotelskih i apartmanski smještaji u Splitu i Dalmaciji koji “zjape prazni” uoči prvog vikenda u kolovozu, neki Hrvati su odmor od hrvatske svakodnevice i nedaća potražili izvan domovine.

Tako nam se javio Zagrepčanin koji već nekoliko dana uživa u Grčkoj. Putovanje je organizirala preko Bookinga njegova žena Hrvatica u u povijesni i pitoreskni gradić Sarti na poluotoku Sitoniji s bogatom poviješću grčkih bogova i antičke grčke povijesti.

“Jako je lijep smještaj. 80 metara od pješčane plaže duge 2 kilometra”, kaže na početku.

Iako ističe da apartman za njih i dvoje djece nije bio baš tako jeftin, oko 1100 eura za 7 noći, ostao je u nevjerici koliko su ugostiteljske usluge povoljne.

“Dovoljno je kupiti kavu za 3,5 eura i dobiješ besplatno flaširanu vodu koja kod nas dođe 3 do 5 eura, i besplatno dvije ležaljke i suncobran. Kako kažu, Grci su doktorirali turizam.”

Jučer su, navodi, otišli na izlet na zapadni dio poluotoka Sitonije, u turistički grad Neos Marmaras koji se prostire oko stjenovitog rta okruženog dvjema popularnim plažama.

“Dva burgera, deset nuggetsa s pomfritom i grčki trokut sendviči s pomfritom uz dvije ležaljke i slamnati suncobran u jednom od brojnih restorana/kafića na plaži, samo 28 eura. Kod nas bi samo ležaljke platio 30 eura pa nije ni čudo da turisti zaobilaze Hrvatsku ove godine. Imaš i kuglu sladoleda za 1,5 eura”, piše naš čitatelj.

“Ovdje te tretiraju kao gospodina uz uslugu na svjetskoj razini, ne tako skupu kao u Hrvatskoj. Fino se jede i uživa u ljepotama Grčke za manje utrošenog, teško zarađenog novca”, dodaje, piše Net.hr

Je li sezona podbacila?

Bez obzira o mogućem subjektivnom dojmu koji se širi Hrvatskom, treba demistificarati tvrdnje da je ovogodišnja sezona podbacila, jer svi službeni podaci upućuju da će biti opet rekordna ako se trendovi nastave. Barem kada su u pitanju brojevi noćenja i dolazaka.

Prema podacima eVisitora, kako navodi hrturizam.hr od početka godine do danas ostvareno je 10.6 milijuna dolazaka i 48.9 milijuna noćenja što je rast od 4 posto u dolascima i 1 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Samo na obali imamo 3 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja, a ako samo u kontinentalnim županijama imamo 6 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.

Uz to, turistički promet u predsezoni ove je godine bio bolji za 11 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima nego prošle godine. Razlog zbog kojeg neki smještaji “zjape prazni” je nerealan rast ponude smještajnih kapaciteta u odnosu na istu ili blago povećanu potražnju, piše Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari