PREKRŠILI ODREDBE

Tvrtka u vlasništvu države prevarila pomorce. Potpisani ugovori ne vrijede!

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

Domaća kompanija u većinskom vlasništvu države pronašla je način kako prevariti pomorce

Jadroplov, čija se flota sastoji od M.B. „SOLIN“, M.B. „SVETI DUJAM“, M.B. „PERISTIL“, M.B. „TROGIR“, M.B. „SPLIT“, i M.B. „BENE“ , je osnovao šest offshore kompanija na koje je prepisao vlasništvo brodova te pritom tumači da sam Jadroplov d.d. nema nikakve obveze prema pomorcima zato što Jadroplov d.d. kod potpisivanja ugovora o radu s pomorcima figurira samo kao agent brodovlasnika (iako i dalje u potpunosti kontrolira flotu) .

Slijedom toga, Jadroplov d.d. individualne ugovore o radu pomoraca potpisuje i sklapa s pomorcima „samo kao agent“ u ime i  za račun upisanih vlasnika kao nalogodavatelja te, nastavno na to, tumači da nije i ne može biti odgovoran za obveze svojeg nalogodavatelja iz pojedinačnih Ugovora o zaposlenju, već da su to isključivo offshore tvrtke, nominalni vlasnici brodova u čije ime i za čiji račun je Jadroplov d.d. sklapao pojedinačne ugovore o radu pomoraca.

Da ne bi bilo zabune, u ugovorima zaključenim između registriranih vlasnika gore navedenih brodova i Jadroplov d.d. kao agenta, izričito je ugovoreno da Jadroplov d.d. neće biti odgovoran za posljedice bilo kojih odluka ili postupaka koji proizlaze iz izvršavanja ovlaštenja koja su mu dana predmetnim ugovorima.

Svojim postupcima Jadroplov je prekršio odredbe Međunarodne Konvencije o radu pomoraca (MLC 2006. zajedno s pripadajućim izmjenama i dopunama).

Nakon višekratnih oglušivanja na zahtjeve pomoraca i Sindikata pomoraca Hrvatske da isplati ugovorene bonuse po individualnim ugovorima o radu, SPH je bio primoran pokrenuti sudske postupke za naplatu istih, a prema nadležnom ministarstvu SPH je podnio prijavu zbog nepoštivanja odredbi Međunarodne konvencije o radu pomoraca na brodovima koji plove pod hrvatskom zastavom te zatražio žurnu inspekciju spomenutog brodara kako bismo zaštitili interese pomoraca, ali i korektnu provedbu Konvencije o radu pomoraca kao jednog od temeljnih standarda pomorske industrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari