BESKRAJNA BORBA

Video | U Belgiji kruh gotovo 5 eura, Talijani za piletinu izdvajaju 20: Ovo su posljedice inflacije u Europi…

‘Kava je postala skup sport. Općenito, ucijene sluga su jako porasle…’

Gotovo svaka europska Vlada izbacila je neki svoj paket mjera za borbu protiv inflacije. Svi se bore, ali nitko ne pobjeđuje.

U Belgiji bankrotiraju pekari, u Portugalu je voće skuplje nego ikad, u Njemačkoj je grijanje u kućanstvima dvostruko skuplje, u Napulju su građani na prosvjedu javno palili račune.

Prosjek inflacije u europskoj uniji je 9,1 posto, u Hrvatskoj 12,3%, ali sve te brojke su dosta relativne. Ovise o tome kako trošite, pa je tako britanski zavod za statistiku izbacio osobni inflacijski kalkulator gdje upišete što najčešće kupujete i u kojim količinama i onda vidite koliko je vaša osobna stopa inflacije.

“Biste li dali 4.5 ili pet eura za kruh?”, pita Jonathan Mahy, pekar iz Châteleta. “Ne bih, ionako je već skupo”, stiže odgovor. Ne bi plaćala ova Belgijanka, ali će vjerojatno morati. Skoro 35 kuna 800 grama kruha – kupcima previše, pekarima neodrživo.

Jer ovog mjeseca mora platiti gotovo 9.000 eura za struju. Prošle godine je račun bio tri puta manji. U Belgiji, šestoj po veličini euro-ekonomiji inflacija dostiže 40-godišnji rekord.

“Imam 75 godina i ponovno vidim ljude koji kupuju jedan krumpir, jednu mrkvu, jednu repu…”, svjedoči Leontina Esteves, umirovljenica iz Portugala.

Na jednoj od najpopularnijih tržnica u Lisabonu, kupci su ogorčeni cijenama namirnica. 30 posto nam je mjesečna košarica skuplja, kaže Iva.

“Vidljivo su porasle cijene svih namirnica, isto tako glatko brašno. Ono što nas je zaista dotaklo je cijena mesa, piletine, struje, goriva… S obzirom da smo već 4 godine izvan Hrvatske, svaki put kad dođem u Hrvatsku se šokiram cijenama. Zaista sam ostala u šoku kad sam shvatila sa sto kuna ne mogu kupiti ništa”, govori Iva Hržić koja živi u Lisabonu.

U Napulju ogorčeni građani palili su račune za struju. “Plin se povisio za 80 posto. Voće i povrće je nenormalno skočilo. Poskupila je piletina… Piletina s 8 eura za kilu na 20 eura”, govori Amra Nadarević iz Bergama.

Kako su za 12 dana izbori u Italiji – inflacija je glavna tema. “Desnica iskorištava priliku i jedan dio njihovog programa je da žele eliminirati sankcije za Rusiju”, govori Amra.

“Žrtve smo sankcija koje je nametnuo Zapad”, kaže Barbara. Ova umirovljenica pokazuje račune – cijene energenata su narasle za kućanstva. “Za grijanje i toplu vodu smo ranije smo plaćali 160 eura mjesečno. Sada je račun 268 eura, dakle mjesečno 108 eura više”, svjedoči umirovljenica.

U Irskoj su cijene narasle. I energenata i namirnica, ali…

“To se, čini mi se, korigiralo u zadnje vrijeme. Ovdje se puno radi na tome, novinari, emisije stalno savjetuju ljude kako da drže svoju potrošnju pod kontrolom i gomila emisija sa savjetima koje proizvode kupiti i kako štedjeti. Nitko ne želi naš taj novac bacati i na taj način podizati cijene još više”, kazuje Ana Hota iz Dublina.

“Klasične namirnice, papirnati ubrusi, toalet papir, kava i mlijeko… Kava je postala skupi sport. Općenito, ucijene sluga su jako porasle, kafići, restorani i frizeri. Cijene se vidno mijenjaju na mjesečnoj bazi”, prepričava Josipa Crikveni iz Amsterdama.

A koliko su se u zbroju promijenile u Hrvatskoj doznat ćemo za tri dana kada će statistički zavod objaviti stopu inflacije za kolovoz, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari