U cijeloj Europskoj uniji ukida se pomicanje sata: Evo kada ćemo to raditi posljednji put!

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Ukidanje pomicanja sata u velikoj anketi podržala je većina građana EU – čak njih 80 posto

Odbor Europskog parlamenta danas je s 23 glasa za i 11 glasova protiv, donio rezoluciju kojom je odlučeno da se u cijeloj Europskoj uniji pomicanje sata ukida 2021. godine.

Zemlje koje žele zadržati ljetno računanje vremena, posljednji bi put sat trebale pomaknuti krajem ožujka 2021. godine. S druge pak strane, države koje žele ostati na zimskom računanju vremena, kazaljke bi posljednji put trebale pomaknuti zadnje nedjelje u listopadu 2021. godine.

Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo bude u tranzicijskom periodu izlaska iz Europske unije, bit će obvezani primjenjivati navedenu odluku. Mnoge države Unije smatraju kako se žurno donošenje ove odluke veže uz izbore za Europski parlament u svibnju ove godine, piše The Guardian.

Članice Europske unije pozivaju se na međusobnu koordinaciju prije donošenja odluke o tome na kojem računanju vremena će ostati. Nakon toga će o svom izboru Europsku komisiju morati izvijestiti do travnja 2020. godine.

Rezoluciju još treba potvrditi svaka država članica EU i Europski parlament. Ukidanje pomicanja sata u velikoj anketi podržala je većina građana EU – čak njih 80 posto, piše thejournal.ie.

Ukoliko bi ukidanje pomicanja sata moglo izazvati velike probleme, pogotovo u prometu, kako kopnenom tako i zrakoplovnom, primjena rezolucije mogla bi se odgoditi za najviše 12 mjeseci.

Podsjetimo, 30. ožujka kazaljke na satu pomiću se za jedan sat unaprijed.
Vijesti.hr
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari