POČIVAO U MIRU

U dobi od 68 godina preminuo bivši saborski zastupnik i politički zatvorenik Anto Kovačević

Sanjin Strukic/PIXSELL

Bio je hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i bivši saborski zastupnik

U subotu je preminuo dr.sc. Anto Kovačević, hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i bivši saborski zastupnik.

Kovačević bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Doktorirao je u Beču, a politički uzor, zbog čega mu je dijelom i suđeno, bio mu je dr.sc. Marko Veselica, s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u Republici BiH.

Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije. U bivšem sustavu je osuđen je na 8,5 godina zatvora zbog verbalnog delikta.

Kovačević je bio poznat po brojnim žestokim verbalnim istupima tijekom političkih rasprava u sabornici. Jedna od najpoznatijih situacija je ona kada je Vesni Pusić poručio kako je “Bog nije stvorio za mudraca, nego madraca”.

Jutarnji list donosi izjavu njegova dugogodišnjeg prijatelja, generala Ljube Ćesić Rojsa koji je potresen iznenadnom smrću političara.

“Preminuo je u subotu u 19 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava, gdje je bio posljednjih deset dana nakon što mu se pogoršalo stanje zbog koronavirusa. U srijedu je operiran zbog kardiovaskularnih problema te je od tada bio na odjelu intenzivne njege i na respiratoru” kazao je Rojs za Jutarnji.

Kaže kako se s njime posljednji puta čuo prije dvadesetak dana te ništa nije ukazivalo na zdravstvene probleme.

– Bio je mlad, zdrav čovjek koji je mogao još puno toga učiniti. Posljednjih dana slao sam mu poruke, ali nije odgovarao. Znao sam da to nije dobro”, kazao je general Rojs.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari