NAJNOVIJI PODACI

U Hrvatakoj danas 828 slučajeva zaraze, preminulo je 15 ljudi; Na snazi su nove mjere

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

864 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Hrvatskoj je 828 novozaraženih

10:03 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 37208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, ukupno se oporavilo 25837 osoba od toga 1038 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449 541 osoba, od toga 3973 u posljednja 24 sata.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima 58 novozaraženih

9:45 – U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najveći broj zaraženih, njih 50, s područja je grada Bjelovara. 2 novozaražene osobe s područja su općine Kapela, a po jedna novozaražena osoba s područja je općine Rovišće, grada Garešnice, općine Veliki Grđevac, općine Zrinski Topolovac, općine Nova Rača i grada Čazme. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 956 osoba.

Splitsko-dalmatinska županija ima 43 nova slučaja

9:31 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju.

Danas u  11 sati ispred glavnog ulaza u Klinički bolnički centar Split (Firule) medijima će se obratiti prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti i doc. dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intezivnu pedijatriju vezano uz smrt mlade djevojke.

Kolar: Krapinsko-zagorska županija ima 248 zaraženih

9:15 – Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar bio je gost Novog dana N1 televizije rekavši da ima podatke od jučer. Na području njegove županije zaraženo je 248 osoba, 1397 je u samoizolaciji, a još čekaju rezultate za 401 osobu.

WHO i Wikipedia zajedno protiv laži o covidu

9:07 – Svjetska zdravstvena organizacija udružila se s internetskom enciklopedijom Wikipedijom da bi zajedno širili pouzdane informacije o covidu-19 diljem globusa. Stotine tisuća urednika volontera koji kontinuirano ažuriraju Wikipediju imat će ubuduće pristup infografikama WHO-a, video i drugim materijalima koje će moći slobodno koristiti, objavile su UN-ova zdravstvena agencija i zaklada Wikimedia. Wikipedia je jedno od najposjećenijih internetskih mjesta kad su posrijedi informacije o zdravlju, tvrde obje organizacije. “Širok pristup provjerenim zdravstvenim informacijama ključan je za to da ljudi budu obaviješteni o pandemiji i da ostanu zdravi”, poručio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHO i Wikipedia zajedno rade na suzbijanju širenja dezinformacija o covidu, potencijalno fatalnoj respiratornoj bolesti koju uzrokuje koronavirus. Wikipedia trenutačno nudi više od 5200 članaka na 175 jezika povezanih s informacijama o covidu-19. Enciklopedijom upravlja zaklada Wikimedia sa sjedištem u San Franciscu.

3 nova slučaja u Istri

8:57 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 45 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 3 novozaražene osobe s područja županije. Kod 1 osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak u Bosni i Hercegovini). Prilikom dolaska na hitni prijem u Opću bolnicu Pula radi drugih zdravstvenih tegoba, sukladno protokolu testirana je i potvrđena kao COVID-19 pozitivna 1 osoba. Epidemiološka obrada je u tijeku za 1 osobu. Izliječeno je 11 osoba. Trenutno je 204 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 649 osoba.

25 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

8:56 – U Primorsko-goranskoj županiji danas je 25 novozaraženih osoba, a 25 osoba je ozdravilo. Ukupno je u Županiji danas 544 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti. Ukupno je testirano 228 osoba.

12 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:47 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan dvanaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Gvozd, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Lekenik.

U Zagrebu preko 500 novozaraženih

8:25 – “558 je novih slučajeva dosad, pitanje je koliko je i testiranja bilo”, rekao je danas za HRT pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

Požeško-slavonska županija ima 1 novi slučaj

8:17 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 120 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 108 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 442 osobe, a ukupno je testirano 11667 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 20 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Stožer Krapinsko-zagorske županije najavio konferenciju za medije

8:08 – Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije bit će održana danas, 26. listopada 2020. godine, ispred prostora Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u Zaboku s početkom u 11 sati, najavili su iz stožera.

U Victoriji, žarištu drugog vala, nema novozaraženih

7:01 – Australske zdravstvene vlasti izvijestile su da nijedan slučaj koronavirusa nije prijavljen u protekla 24 sata u državi Victoriji, na jugu, koja je ovih mjeseci bila žarište drugog epidemijskog vala na tom golemom otočnom kontinentu. Premda je zemlja bila razmjerno uspješna u suzbijanju prvog vala koronavirusa, u Melbourneu, glavnom gradu Victorije, ljetos je naglo porastao broj zaraženih zbog nemara u hotelima, gdje su povratnici iz inozemstva bili smješteni u karantenu. Nakon toga su za pet milijuna stanovnika Melbournea uvedene drastične mjere, napose policijski sat tijekom noći koji je ukinut krajem rujna, nakon gotovo dva mjeseca. Stanovnici su morali biti u kući i smjeli su se udaljiti samo pet kilometara od kuće radi stanovitog broja točno određenih aktivnosti. Neka su ograničenja ukinuta prošlog tjedna kada je stanovnicima dopušteno da mogu igrati golf i ići frizeru. No raste pritisak radi daljnjeg ukidanja restrikcija u prilikama pada broja novozaraženih. U ponedjeljak ta savezna država prvi put od početka lipnja nije prijavila nijedan slučaj zaraze. Karantena je uvedena u srpnju, kada je broj novih slučajeva bio oko 190 na dan. U kolovozu je taj broj skočio na 700. Nošenje maske je i dalje obvezno, restorani nude hranu za van, trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine ostaju zatvorene i zabranjen je izlazak iz Melbourna i okolice, kao i udaljavanje na više od 25 km od kuće. Australija, koja ima 25 milijuna stanovnika, prijavila je od početka pandemije oko 27.500 zaraženih i 905 umrlih od covida-19.

U Sloveniji od utorka zabrana kretanja izvan prebivališta

Jučer – Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan općina prebivališta, najavio je u nedjelju navečer predsjednik vlade Janez Janša. Ograničenje kretanja na općine najprije će biti na snazi sedam dana za područje cijele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je Janša na svom Twitter profilu. “Broj novooboljelih od covida-19 raste, zato uvodimo nove mjere iz vladina plana za kontrolu širenja epidemije”, naveo je. Janša je naglasio da zasad neće biti potrebe za smještaj oboljelih u šatore ili druge slične objekte. U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1675 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet je oboljelih umrlo, što je drugi najveći broj oboljelih od početka epidemije, najveći nakon rekordnih 1961 zaraza dan ranije. I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama, gdje je u nedjelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima. Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla. Trenutno je 625.8 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Europi.

U Hrvatskoj su stupile na snagu nove mjere

Jučer – Nacionalni stožer civilne zaštite te ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva sastali su se u nedjelju ujutro kako bi dogovorili nove epidemiološke mjere kojima će se nastojati zaustaviti bujanje zaraze u Hrvatskoj. Oko podneva članovi Stožera predstavili su novi paket mjera koji će trajati 14 dana, nakon čega će se krenuti u reviziju uspješnosti.

Od ponoći vrijedi zabrana javnih okupljanja više od 50 osoba. Na svadbama i sprovodima bit će moguće okupiti najviše 30 ljudi, dok će na ostalim okupljanjima biti dopušteno najviše 15 osoba. Slične mjere Hrvatska je imala i za vrijeme prvog vala zaraze, kada su sva okupljanja bila ograničena na 50 osoba, osim u iznimnim slučajevima kada je brojka prisutnih uzvanika smjela biti najviše 20.

Javna događanja i okupljanja po novome će trajati do najviše 22 sata, osim svadbi koje će i dalje smjeti trajati do ponoći. Događanja organizirana u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera, što znači također do ponoći.

Organizatori događaja s više od 30 osoba imaju obvezu dostaviti obavijest o održavanju događaja nadležnoj službi Civilne zaštite. Uz to, za sva događanja s više od 15 ljudi uvodi se i obveza vođenja pisane evidencije sudionika.

Jedna od novih mjera je i zabrana prodaje alkoholnih pića na svim prodajnim mjestima od 22 sata navečer do 6 sati ujutro. Time se nastoje spriječiti masovna okupljanja koja su proteklih dana zabilježena u većim gradovima.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je kako će nošenje maski biti obvezno u svim javnim otvorenim prostorima na kojima se ne može održati minimalna socijalna distanca od jednog i pol metra, a ista obveza bit će uvedena i za groblja, zbog nadolazećeg blagdana Svih svetih.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari