BORBA S KORONAVIRUSOM

U hrvatskim bolnicama sve više pacijenata koji su primili prvu dozu cjepiva; Jedna osoba i preminula…

Foto: Mateo Levak/Riportal

U Hrvatskoj su zabilježeni i slučajevi teškog razvoja bolesti kod osoba koje su primile cjepivo protiv koronavirusa, a bio je i jedan smrtni slučaj. Potvrdila je to za N1 intenzivistica internistica Tatjana Kereš iz covid bolnice u Dubravi u kojoj je stanje i najlošije.

“U pravilu, nakon prve doze cjepiva imali smo već dosta bolesnika. Sada se jedan takav bolesnik nalazi u jednici intenzivnog liječenja. Nažalost, imali smo i slučaj osobe koja je preminula, a primila je jednu dozu cjepiva. Ovaj pacijent koji je u jedinici intezivnog liječenja cijepljen je prvom dozom Moderne”, rekla je Kereš i dodala da se između prve i druge doze treba i dalje odgovorno ponašati.

Nakon prve doze i dalje ne postoji adekvatna zaštita od težih oblika bolesti, dok je nakon druge doze potrebno 14 dana za maiskmalni imunitet.

Brojke u Dubravi i dalje rastu. U bolnici je trenutno 268 bolesnika, a od toga 52 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez ikakvih komorbiditeta.

“U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo 3 slobodna kreveta, dok se ne otvori 5. intenzivna jedinica s 13 postelja”, dodala je liječnica za N1.

Kereš je rekla i kako se stanje bolesnika u trećem valu epidemije puno prije pogoršava i prije dolazi do respiratornih problema.

“Veći postotak plućnog tkiva je zahvaćen i puno prije završavaju na respiratorima”, zaključila je, prenosi Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari