BROJKE I DALJE VISOKE

U HRVATSKOJ 819 NOVIH SLUČAJEVA Zaraza u Vinogradskoj bolnici: Dvije trudnice pokazuju simptome, pozitvno i pet rodilja

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Broj novozaraženih u svijetu jučer je premašio 400.000

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

U Hrvatskoj 819 novih slučajeva zaraze

10:03 U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164
Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 25580 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 363 preminulo. Ukupno su se oporavile 20053 osobe, od toga 491 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 21148 osoba.

Do danas je ukupno testirano 397000 osoba, od toga 4948 u posljednja 24 sata.

U Vukovarsko-srijemskoj 37 novih slučajeva

9:35  U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 37 novih pozitivnih osoba na covid-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Ivankova, 3 iz Starih Mikanovaca, 3 iz Bošnjaka, 2 iz Županje, 2 iz Gradišta, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Štitara, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra, 1 iz Soljana, 1 iz Svinjarevaca, 1 iz Markušice, 1 iz Vođinaca, 1 iz Strošinaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika i 12 medicinskih sestara/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (6 liječnika, 28 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

U SMŽ 29 novoboljelih

9:25 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvadeset i devet je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o trinaest osoba s područja grada Siska, devet osoba s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice te jednoj osobi s područja općine Lipovljani, priopćio je županijski stožer.

Dvoje novozaraženih u Istri

9:08  Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 156 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđene su 2 pozitivne osobe s područja županije.

Kod jedne osobe iz mjera samoizolacije radi se epidemiološki o uvezenom slučaju (boravak i kontakt s pozitivnom osobom u gradu Zagrebu). Za drugu osobu je u tijeku epidemiološka obrada. Izliječena je 1 osoba.

Trenutno je 32 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. U mjerama samoizolacije nalazi se 183 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj šest novih slučajeva

9:07  Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na virus SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno šest novih slučaja bolesti covid-19.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 72 slučaja oboljenja, četiri osobe su oporavljene od bolesti covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 28 osoba.

Zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice

9: 03 Kako N1 doznaje od prof. dr. sc. Krunoslava Kune, zaražene su dvije trudnice koje imaju simptome, a kod pet rodilja bris je pozitivan i zasad su bez simptoma.

Liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je, međutim ponovno će se svi testirati.

Privremeno zatvaranje znači da Odjel od sinoć ne prima pacijente, nego se raspoređuju u druge bolnice. Izvršit će se dezinfekcija.

Inače, na Odjelu za porodništvo otprije su pozitivna tri liječnika, a u samoizolaciji je 8 djelatnica.

U PGŽ 19 novozaraženih

9:00 PGŽ danas broji 19 novozaraženih i 13 ozdravljenih osoba. Ukupno je aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti trenutno u ovoj županiji 159, a 524 osobe su u samoizolaciji. U posljednja 24 sata obradjeno je 375 uzoraka.

U Gradu Zagrebu 286 novih slučajeva

8.30 U Zagrebu je danas 286 novih slučajeva zaraze, potvrdio je za Dnevnik.hr Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Na Zaraznoj više nema slobodnih kreveta?

8:20 –  U ovom trenutku, broj kreveta je gotovo popunjen, imamo tek nekoliko slobodnih kreveta za koje pretpostavljamo da će biti popunjeni tijekom noći. Pacijenti se stavljaju u izolaciju, testiraju i procjenjuju. U našoj Klinici imamo više od 70 hospitaliziranih pacijenata sa koronom. Imamo još pet, šest slobodnih izolacijskih kreveta. A što se tiče trenda, on je zadnjih dana nepovoljan. Imamo na razini Hrvatske 530 hospitaliziranih pacijenata. No, primjerice KB Dubrava ima 60 posto popunjenosti svojih kapaciteta”, otkrio je sinoć za Dnevnik Nove TV doktor Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

Ipak, Puljiz je optimističan što se tiče procjene o brojkama zaraženih.

‘Za očekivati je narednih desetak dana da će doći do pada broja zaraženih, ja se nadam’, kazao je.

Dolazi zima, pacijenti će biti u šatorima, a doktor ističe kako će problema biti zbog dolaska gripe, no napominje kako kvaliteta šatora za sada odgovara. “Imamo i kontejnere, oni su za jednu osobu, ali mogu se i oni koristiti”, otkriva.  Smatra da će biti dovoljno liječnika i da će zdravstveni sustav izdržati te da neće doći do većeg prodora virusa u zdravstveni sustav.

“Brojke su visoke, nije dobro da dođe do eksponencijalnog rasta, jer na taj način može doći do urušavanja zdravstvenog sustava, vodite brigu i o tome da ostali bolesnici mogu biti zakinuti za zdravstvenu skrb”, kazao je Puljiz.

‘Pitanje je dana kada će doći u pitanju održivost zdravstvenog sustava’

8:15 – Situacija na terenu je dosta zabrinjavajuća. Na žalost ako se ovaj trend nastavi pitanje je dana kada će doći u pitanju održivost zdravstvenog sustava. I sada se jedva krpamo s osobljem koje nam je na raspolaganju. Ovaj trend bolesnih zdravstvenih djelatnika dovest će do hladnog pogona. Hladni program bojim se da će linijom manjeg otpora morati biti ugašen, kazala je za Dnevnik Nove TV Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Odgovorila je na pitanje može li liječnicima koji rade sa Covid pacijentima u pomoć uskočiti bilo koji liječnik ili su potrebne dodatne edukacije. “Na žalost radi se o specijalistima koji se jedini mogu uhvatiti u koštac s tim, jer se radi o pacijentima koji imaju komplicirane upale pluća. Radi se o malom broju liječnika specijalista koji se eventualno mogu dodatno educirati”.

Što se tiče šatora, napominje da su oni pomoćno rješenje, no da će intenzivne jedinice morati biti negdje drugdje. “Treba tek vidjeti strategiju o tome. Šatorski kapaciteti nisu baš za respiratorno ugrožene ljude”, kaže.

Na pitanje koliko sustav može izdržati odgovara: “Mislim da su u pitanju dani, a ne tjedni. Svako malo nam netko javi da je iz stroja ispalo nekoliko ljudi. Kroz nekoliko dana mislim da neće imati tko raditi”, kazala je.

Širenje zaraze u osnovnoj školi u Zagrebu

8:00 – Iz Osnovne škole Augusta Harambašića u Zagrebu poslali su roditeljima obavijest da će se zbog još jedne osobe pozitivne na covid-19 nastava u toj školi do daljnjega drugačije organizirati, doznaje N1. Učenici od 5. do 8. razreda naše škole prelaze na nastavu na daljinu.

Učenici razredne nastave nastavu će imati u školi, po ustaljenom rasporedu, osim 4. razreda. Oba odjeljenja 4. razreda bit će u jutarnjoj smjeni.

Kaos zbog korone u Europi

Jučer – Slovenija zatvara kafiće, Slovačka pokreće testiranje svih stanovnika, sve više gradova uvodi policijske satove

Zaraženo 15 djelatnika Klinike za tumore: Ukupno ih je 39 izvan pogona, u ponedjeljak nema operacija

Jučer – Na Klinici z tumore KBC-a “Sestre milosrdnice” zaraženo je 15 djelatnika – sedam medicinskih sestara, jedna fizioterapeutkinja i sedam kirurga, u samoizolaciji su 24 djelatnika, a u ponedjeljak u klinici neće biti operacija, izjavio je u subotu navečer predstojnik Ivan Milas.

Mjera samoizolacija određena je za djelatnike koji su bilo u kontaktu s bolesnicima pozitivnim na koronavirus, bilo na odjelu, u operacijskim salama ili u ambulantama za preglede, rekao je v.d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica Ivan Milas u Dnevniku HRT-a.

Izvijestio je da su kod pacijenata pozitivnih na koronavirus, na sreću, izraženi blaži simptomi covidne infekcije. Ukupno je deset pacijenata pozitivnih na koronavirus – pet pozitivnih su operirani i na intenzivnoj njezi i još pet pozitivnih pacijenata na odjelu.

Potvrdio je da je ta klinika cijeli dan u kontaktu s epidemiolozima koji su odredili mjeru samoizolacije za 24 djelatnika.

Milas je rekao da će Klinika vjerojatno otežano raditi idućih dana, s obzirom na to da se radi o većem broju djelatnika pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji. Ali, objasnio je, unutar KBC-a Sestara milosrdnica i u kontaktu s ravnateljem Marijom Zovakom, vjerojatno će se neki pacijenti koji trebaju biti operirani premjestiti u druge klinike ili će u našu kliniku doći kolege s drugih klinika kako bi nam pomogli.

Predstojnik Klinike za tumore rekao je da u ponedjeljak sigurno neće biti operacija u njihovoj klinici, kao i dok se neće otprilike znati jesu li zaustavili infekciju i izolirali sve kontakte. Kada situacija bude jasna, Klinika će ponovno krenuti u puni pogon, a u Klinici za tumore tjedno se obavi 15 do 20 operacija, rekao je Milas.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari