PRVACI SMO U LOŠEM

Video | U Hrvatskoj eskalirao velik problem, ugrožena su nam i djeca: ‘Po tome smo postali daleko poznati’

Sve je više ovisnika o kocki, a sad je ispalo da smo među najgorima u Europi

“Veliki dio malih plaća Hrvati potroše u kladionici ili u kasinu. Jer kad je u pitanju kocka, mi smo među najgorima u Europi. I po tome smo postali daleko poznati. Podemos, španjolski pandan Možemo, optužio je lokalnu vlast u Murciji da imaju najviše kladionica po stanovniku u Europi, nakon Hrvatske. Pa nas je zanimalo poduzima li se išta da ne budemo europski prvaci. Jer od plana da kladionica i automat klubova neće smjeti biti 500 metara oko škola nije bilo ništa”.

Najavila je tim riječima Mojmira Pastorčić prilog o Hrvatima i kockanju, koji je za RTL Direkt pripremio Borko Brunović.

“Znao sam kockati po više od 24 sata, znao sam u kasinu biti od jutra, na primjer od devet do drugi dan do osam ujutro. Ili doma kad sam kockao znao sam po 18 sati kockati bez prestanka”, rekao je jedan ovisnik o kocki iz Zagreba.

‘Popio sam jedan pelin u kafiću i izgubio 80 eura’

“Kupim si bon na kiosku, uplatim 100-200 eura i ukucam bon i igram doma u fotelji, ispred kompjutora, ili na mobitelu vani ako mi je dosadno”, govori pa dodaje kako igra na mobitelu, uz piće. “Baš sam sad neki dan igrao, popio sam jedan pelin u kafiću i izgubio 80 eura”, dodao je.

“Mi smo definitivno među najgorima u Europi što se tiče ovisnosti o kockanju. Možemo reći da je negdje oko 50 tisuća ovisnika o kockanju u Hrvatskoj, a negdje oko 10 posto stanovništva ima određenih problema s kontrolom svoje navike kockanja”, rekao je Davor Bodor, voditelj dnevne bolnice za ovisnost o kockanju Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan.

“Ono što je veliki problem je da naši pravni akti su previše zastarjeli i zapravo ne prate suvremene trendove koji su potrebni da se općenito građani i mladi zaštite iz rizika koji proizlaze iz online industrije igara na sreću”, kazao je Neven Ricijaš, Odsjek za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Bizarna situacija

Posebno je bizarna situacija s automat klubovima u blizini škola. Iako je 2020. donesena uredba po kojoj se klubovi ne smiju otvarati 500 metara od škola, zabrana je mrtvo slovo na papiru. Zakon vrijedi od trenutka donošenja, a klubovi su odavno sagrađeni.

“Vrlo često postoje takozvana reaktivna, depresivna stanja gdje se nažalost jedan dio ovisnika o kockanju odlučuje ili razmišlja o samoubojstvu. U samoubojstvu vide izlaz iz teške psihološke, egzistencijalne situacije u kojoj se nalaze”, tvrdi Bodor.

“Znam nekoliko ljudi koji su dva kafića prokockali, stan i kuću, i sad žive po tramvajima, spavaju u vlakovima”, govori nam naš ovisnik s početna priče. Kaže da ga ne brine da bi se to moglo i njemu dogoditi. “Baš toliko ne razmišljam u budućnost, ali htio bih prestati, jer mi se više u biti ne da igrati. Igram iz dosade”, dodao je.

Mnogi žele prestati, ali ne znaju kako. Prvo treba priznati da problem postoji. Iskreni pogled u ogledalo najvažniji je korak ka izlječenju, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari