U HRVATSKOJ IH JE 120: Detektivi otkrivaju kako uhode i prisluškuju bračne partnere!

Prva linija obrane i napada su privatni detektivi. U Hrvatskoj je trenutno licencirano čak 120 detektiva. Istražuju i bračne nevjere, industrijsku špijunažu, ali i zanimljivo, lažna bolovanja

Traži, prati, fotografira, dokumentira. Tako izgleda njegov normalan radni dan.

On je zadarski detektiv Sjena, a možda ste baš vi meta njegove istrage jer angažirati ga može baš svatko – od tvrtki do sumnjičavih muževa i žena.

“Često trebaš biti nezamjetan, mijenjaju se auta, komadić krpice na sebi, čisto da ne budeš u istome”, rekao je Vinko Grgić, detektiv Sjena.

Istražuju i bračne nevjere, industrijsku špijunažu, ali i zanimljivo, lažna bolovanja. A alati kojim se služe naši Šerloci ne bi se posramio ni Bondov Q

Dokaze, primjerice o nevjeri predočit će u uredu, ali ako inzistiraju stranke, pozove na mjesto događaja. Jednom je to, otkriva nam – završilo naopako.

“Kad je došla osoba, zatekla je eksplicitno stanje, gdje je došlo do fighta među partnerima”, dodao je Grgić.

Malo se tko uz soundtrack Bonda nije bar jednom pokušao zamisliti u ulozi detektiva ili tajnog agenta koji sumnjiv slučaj rješava sam. Za to vam dakako treba i pokoji gadget.

Svog smo Q-ua potražili u centru Zagreba.

Bilo koga tko bi u ovom trenutku stajao ispred mene mogu snimati na barem tri način, a da on o tome nema pojma! Putemo ovog sata, kravate ili kemijske olovke.

Što, dok vas nema, radi dadilja, zabilježit će kamera skrivena u knjizi.

Uređaj u realnom vremenu na daljinu putem mreže prenosit će audio signal, a GPS lokator u svakom trenutku pokazati gdje vam je dijete ili koga već pratite.

“Cijene se kreću od nekakvih 700-tinjak kuna pa prema gore”, rekao je Krešimir Golubić, trgovina (videonadzora, alarma i špijunske opreme).

Ako se ipak odlučite angažirati jednog od 120-ero privatnih detektiva, računajte da posao moraju odrađivati po zakonu.

Kad Sharku zazvoni telefon – s druge strane najčešće je – direktor neke tvrtke, privatne pa i javne. Otkrio je tako velike krađe goriva i bakra u HŽ-u, radnike na lažnom bolovanju.

“Podrazumijeva sve što je potrebno jednoj tvrtki – od provjere kadrova, od provjere potencijalnih partnera, zatim poslovi oko ovrha, provedbi ovršnih postupaka”, pojasnio je Goroslav Šmaguc, detektivska agencija Shark.

Ipak u sjećanju mu se najviše urezala istraga o starcu s Alzheimerom, kojeg su, tek nakon smrti se doznalo – zbog imovine dvije kume i mladenka u 75. doslovno odvukle pred oltar. Nećak je stoga angažirao detektiva.

“Kad sam već gotovo završio slučaj, utvrdio sam da je u matici vjenčanih iznad potpisa mladoženje – stajale neke nerazumljive riječi. Došao sam do saznanja da je ujak u trenutku zaključenja braka i da ga nitko ne vidi napisao – neću ja to”, dodao je Šmaguc.

Vrijedna imovina bila je spašena. Inače cijena svih hrvatskih privatnih detektiva iznosi 200 kuna na sat.

Nikolina Radić Ančić/Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari