UVJERLJIVE KOPIJE

Video | U Istri strahuju od poplave lažnih eura. Služe se s nekoliko metoda u otkrivanju krivotvorina

A pulski ugostitelji i trgovci novac provjeravaju – detektorom! Tako otkrivaju lažne novčanice. Jer ima ih sve više od kada je euro postao službena valuta, a kopije su tako uvjerljive da znaju zbuniti i stručnjake

Nikad lakše i jednostavnije nisu se otkrivale lažne novčanice.

“Pa sigurno da da, pogotovo sada dok se ne priviknemo”, govori trgovac Mario koji dodaje da je prilično teško na oko prepoznati krivotvorenu novčanicu.

U pulskom kafiću već su imali slučaj s lažnim novčanicama.

“Na novčanicu od deset eura je naišao kolega. Odmah na oko je bila jedna strana svjetlija full druga je bila tamnija i odmah je rekao, provjerio je naravno i bila je krivotvorena”, kazala je konobarica Debora.

Detektor im omogućuje da u poslu budu sigurnije.

“Puno lakše jer u nekoj gužvi nećemo uvijek zapaziti da je baš krivotvorena”, govori Debora.

“Ako nema ljudi onda je lakše jer možemo svaku”, kazala je konobarica Laura.

Uvijek je najbolje primijetiti razliku za nekog laika da spoji original novčanicu s falsifikatom

Osim vodenog znaka i zaštitne niti, novčanicu je najbolje proći kroz “prste“.

Prva stvar koju uočavamo kad kroz prste prođemo ona je izrazito glatka, tvrdoća je loša kao običan papir

Dok čekaju detektor, u optici se koriste – flomasterom!

“Naravno da se borimo trudimo se da provjerimo sve jednu novčanicu koja nam dolazi u naše kase”, kazao je vlasnik optike Dino Softić.

Napravimo liniju na krivotvorenoj i na pravoj novčanici. Ako promjeni boju znači da je novčanica krivotvorena, a ako ostane blijedo ili nestane, novčanica je ispravna.

Svakog mjeseca u Europi se prosječno otkrije 35 tisuća krivotvorenih novčanica. Samo u Hrvatskoj ih je prošle godine otkriveno 260. Najčešće je riječ o apoenima od 50 eura.

“Naručili smo i prave aparatiće za provjeru novčanica jer u povećanom obimu posla preko ljeta će nam zasigurno trebati”, kazao je Softić.

Porast krivotvorenih novčanica u Hrvatskoj očekuje se tijekom sezone. Detektor se čini kao – dobra zaštita, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari