STOGODIŠNJA TRADICIJA

U Lokvama u Gorskom kotaru izrađuju najstariji pučki kalendar! Prognozira vrijeme iz mjeseca u mjesec i redovito – pogađa!

‘Srečno novo leto, tiho, merno, bugoto, rugoto, pernoto, kusmoto, mesnoto….Siga puno, samo greha malo!’ Želje su koje šalje suautorica Lokvarskog pučkog kalendara za 2024. godinu

U Lokvama se njeguje stogodišnja tradicija izrade pučkog kalendara. Izrađuje se prema vremenskim prilikama koje se prate 12 dana u prosincu. A kakva će biti 2024.?

Suautorica kalendara Mirjana Pleše otkriva da će početak Nove godine bit maglovit. Priroda će u siječnju igrati igru toplo-hladno, a kraj mjeseca donosi oborine, piše Danas.hr.

“Veljača, budući da je prevrtača možda će ona donijeti neko iznenađenje pa će možda ona ipak nešto zabijeliti i donijeti nekakav mir u Gorski kotar, marač je inače bio mjesec koji se po lokvarskom zove marač, znači nepouzdan, stalno vrijeme se stalno mijenjalo pa su svi rekli ma to ti je marač nemoj ni sijat”, kaže Mirjana.

Travanj još hladnjikav, svibanj lijep i sunčan, obilan mladom travom i jorgovanom. Lipanj vedar.

“Srpanj bi mogao bit topal, al možda i sparan tako da nije to ona vrućina da ćeš ići se sunčati i na jezero se kupati, nego će biti dosadan pa će možda i kiša padat, tako da uživati u vedrim danima oko Rokova bi trebalo, Rokovo je nama već kraj ljeta”, dodaje Pleše.

U rujnu mraz, listopad blag. Studeni pak počinje hladnim vjetrom.

“Opet ti oblaci nekakvi, neugodni vjetrovi. Posljednji mjesec u godini obilježit će, znači Sveti Nikola će po vjetru doći. Hoće li mu trebati sanjke? A neka si ih uzme, za svaki slučaj! Hoće li biti snijega krajem godine? Moralo bi biti, ako je išta ostalo normalno u lokvarskoj ili goranskoj klimi morao bi se taj snijeg pojaviti”, kaže jedna od autorica.

Kalendar se izrađuje tako da se 12 dana, od Svete Lucije do Badnjaka danonoćno prate i bilježe vremenske prilike. Svaki dan predstavlja po jedan mjesec. Potražnja za njim je velika, morat će se dodatno tiskati.

“Kreću već pozivi, imamo to je već sasvim normalno iz Dalmacije, Slavonije, Like, Istre, šaljemo čak bilo je upita za Njemačku, a nije rijetkost da netko zove iz Kanade pa smo slali i tamo”, kaže grafički urednik pučkog kalendara Nikola Pleše.

Općina ga svojim mještanima poklanja. Dizajn je napravljen u čast 50.-e obljetnice Prvog svjetskog prvenstva u podvodnoj orijentaciji održanog 1973.-e na jezeru u Lokvama.

“Jako mi je drago i jako mi puno znači jer po tom kalendaru sve gledamo kad su kišni dani, kad je lijepo vrijeme. Kalendar je vrhunski i to, prognoza dosad, prijašnji kalendari koji su bili su uglavnom pogađali tako da vjerujemo da će i ova godina isto tako”, kaže Ivo Brečić.

Iako prognoza nije baš nešto jer je ključna riječ južina. Prkose joj dobre želje. Mirjana Pleše šalje ih na lokvarskom: “Srečno novo leto, tiho, merno, bugoto, rugoto, pernoto, kusmoto, mesnoto….Siga puno, samo greha malo!”.

Kad je godina puna svega, ni lošija prognoza ne može je pokvariti, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari