SUZE SVETOG LOVRE

U meteorskom pljusku u kolovozu moći ćete vidjeti i do 100 meteora na sat

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Meteorski pljusak Perzeida naziva se tako jer se čini da zvijezde padalice struje iz točke na nebu gdje se nalazi zviježđe Perzeja

Jedan od najspektakularnijih događaja na nebu svake je godine pljusak meteora Perzeida, koji će ponovno osvijetliti noćno nebo.

Meteorski pljusak Perzeida, u narodu poznate kao suze svetoga Lovre doseže vrhunac sredinom kolovoza, točnije oko 11. tog mjeseca, kada se može vidjeti i do 100 meteora na sat, ali nebeski događaj aktivan je već od sredine tjedna koji je za nama, što znači da zvijezde padalice mogu biti vidljive tijekom vedrih noći. Perzeide NASA naziva “najboljim meteorskim pljuskom godine”, piše NBC.

Na sjevernoj hemisferi, Perzeide je najbolje gledati pred zoru, mada se pojedine zvijezde padalice mogu vidjeti već od 22 sata navečer, najbolje na mjestima koja su udaljena od gradova i gradskih svjetala. Svjetlosno zagađenje koje osvjetljava čestice prašine u zraku smanjuje vjerojatnost da ćete vidjeti zvijezdu padalicu.

Meteorski pljusak Perzeida naziva se tako jer se čini da zvijezde padalice struje iz točke na nebu gdje se nalazi zviježđe Perzeja. Iako zviježđe nije izvor meteora, promatračima neba može pomoći da shvate gdje treba tražiti.

Meteore se često naziva “zvijezde padalice”, ali zapravo potječu od komadića krhotina u svemiru koji su pogodili Zemljinu atmosferu i izgorjeli u atomsferi.

Meteorski pljusak Perzeida javlja se svake godine otprilike od sredine srpnja do kraja kolovoza, dok Zemlja prolazi kroz oblak čestica prašine i krhotina komete.

Kako čestice komete udaraju u atmosferu brzinom do 140.000 km/h, one se zagrijavaju i pojavljuju se kao crte svjetlosti na noćnom nebu. Veći komadi komete koji uzrokuju neobično svijetle meteore nazivaju se vatrene kugle, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari