RAZLOZI ZA ZABRINUTOST

Video | U našem gradu na Jadranu pregledali 48 skloništa. U gradu od 70 tisuća, u skloništima ima mjesta za samo 5000 ljudi

U našem gradu na Jadranu pregledali 48 skloništa. U gradu od 70 tisuća, u skloništima ima mjesta za samo 5000 ljudi

Rijetka skloništa su dobro opremljena, a od 1994. ona se više ne moraju obavezno graditi. Od 2015. lokalne jedinice samouprave ne moraju ih čak ni održavati

Ispod Trgovačkog centra na Relji atomsko je sklonište za 150-ero ljudi koje sada služi kao skladište prodavačima s tržnice. Skloništa u velikim zgradama uglavnom su prazna.

Zadar ima oko 70 tisuća stanovnika, a ukupnog kapaciteta za smještaj u skloništima ima za samo od 4000 do 5000 ljudi. Rijetka su skloništa dobro opremljena, ona prava atomska skloništa. Jedno od njih je sklonište na Bulevaru, ispod jednog od triju nebodera. Ovo sklonište ima i krevete za 300-ak ljudi, izvještava Nikolina Radić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tomislav Korona je pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra i kaže nam: “Ima WC, svoj dovod i odvod zraka, ima napajanje električnom energijom. Ona se vrlo brzo mogu dovesti u stanje neposrednog korištenja. Ali, ja se nadam da neće biti potrebno. Živimo u vjeri da je ovo samo provjetravanje.”

Od 1994. ne postoji obveza gradnje skloništa, a od 2015. godine jedinicama lokalne samouprave ukinuta je i obveza održavanja skloništa.

Ivica Katić, zadarski pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka , kaže: “Grad Zadar tako zadnjih nekoliko godina sva skloništa koja su u našem vlasništvu daje na korištenje udrugama.”

Dosta takvih skloništa na području četvrti Bili Brig koriste sportske udruge koje održavaju prostor.

Nenad Mitrović je predsjednik i glavni trener BK Sv. Krševan Zadar te nam govori: “Od pituravanja, održavanja podova, čišćenja… praktički sve sami radimo. Ne tražimo od nikoga nikakve donacije. A u slučaju hitne neke nezgode jako brzo se može prilagoditi za korištenje u te svrhe.”

Sklonište ispod samostana u Župi Sv. Ivana Krstitelja na Relji iz 80-ih je godina prošlog stoljeća. Tada su izgrađeni samostan i crkva. Sklonište je itekako poslužilo u Domovinskom ratu.

Fra Jurica Galić župnik je Župe Sv. Ivana Krstitelja u Zadru i kaže nam: “Jako puno vjernika koji sada dolaze ovdje svjedoče da je ovo sklonište u brojnim situacijama spasilo njihove živote. ”

Sklonište sada služi kao ostava i prostor za rekreaciju franjevačke mladeži. Za nadati se je da u izvornu funkciju više nikada neće doći, izvještava Nikolina Radić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari