U Opatiji otvoren 10. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije „Prostorni registri za budućnost“

Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije tradicionalno se održava svake godine i cilj mu je prikazati aktualna dostignuća geodetske struke u Hrvatskoj i Europi

U Opatijskom kongresnom centru Grand hotela 4. opatijska cvijeta održava se 19. – 22. listopada 10. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom „Prostorni registri za budućnost“ u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Na službenom otvorenju simpozija, održanom u danas, petak, 20. listopada u 15.00 sati okupljenim stručnjacima, odnosno ovlaštenim inženjerima geodezije obratili su se mr.sc. Željko Uhlir, Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, dr.sc. Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave i Vladimir Krupa predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije.

Tom prilikom Uhlir je istaknuo kako je cilj ove Vlade provođenje programa nacionalnih reformi, a kroz to usklađenje zemljišnih knjiga i katastra.

„Katastar i zemljišne knjige najvažniji su registri u državi i potrebno je osigurati povjerenje u njih jer o stupnju povjerenja ovisi brzina kojom će se neka zajednica razvijati. Nemamo vremena odugovlačiti s procesom kojim će se osigurati funkcionalna povezanost katastra i zemljišnih knjiga jer je to preduvjet ulaganja, investicija i razvoja gospodarstva. Upravo zato su ovakvi skupovi sjajno mjesto za razmjenu iskustava za novu fazu geodetske struke i upravljanja registrima“ istaknuo je Državni tajnik Uhlir.

„Vrijeme je za digitalni katastar, što ćemo postići revizijom pravnih propisa, daljnjom digitalizacijom podataka i reorganizacijom rada“ kazao je Šantek i dodao kako će se time postići brži postupci, kvalitetnija usluga i omogućiti izdavanje i zaprimanje podataka i zahtjeva putem web servisa bez dolaska „na šalter“.

Krupa je najznačajniji naglasak stavio na vrhunsko obrazovanje i stoljetno iskustvo geodetske profesije koja je sposobna biti pouzdan partner za prikupljanje i obradu podataka koje će sadržavati prostorni registri budućnosti.

Simpozij ovlaštenih inženjera geodezije tradicionalno se održava svake godine i cilj mu je prikazati aktualna dostignuća geodetske struke u Hrvatskoj i Europi, ove godine s posebnim naglaskom na prostorne registre – stanje i praksu, smjer razvoja i modernizaciju, probleme i izazove.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views