A KILOGRAM KRUHA 20 KUNA

Video | U ovoj pekarnici zabranili rezati kruh na pola, građani u čudu: ‘Pa ima ljudi koji nemaju novca’

Nisu svi vlasnici pekarnica takvi, ali najveća jest, plus što u velikim stranim supermarketima u Hrvatskoj odavno nije dopušteno rezati kruh

Sve poskupljuje, a kilogram kruha odavno je prešao 20 kuna.

Najsiromašniji ga zato pažljivo kupuju, samo koliko im je zaista nužno. Ali, kvartat ili frtalj, pa ni polovinu kruha više nije moguće dobiti u mnogim zadarskim pekarnicama. Najveći gradski proizvođač zabranio je trgovinama da režu štruce, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

U ovu kvartovsku pekarnicu na zadarskoj Belafuži kupci rado zalaze. Cijene su se minimalno podizale, a još uvijek se može kupiti i polovica štruce.

Dominik Zmaj, vlasnik pekarnice iz Zadra: “Kod nas je to još moguće. Doduše, kupci uglavnom kupuju cijelu štrucu, pa nema toliko tih polovica navečer koje se bace. A što se tiče cijena, nama je jasno što ljudi misle. Pokušavamo maksimalni zadnji biti koji će dignuti tu cijenu.”

U dobrom dijelu gradskih trgovina to više nije moguće

Najveći zadarski proizvođač kruha odlučio je da kupci u trgovinama koje opskrbljuje, više neće moći kupiti samo polovinu ili četvrtinu kruha.

Zvonko iz Zadra: “To što su napravili nije u redu, jer neki ljudi nemaju novaca da mogu kupiti cijeli kruh, a u biti i ne treba, jer moraju ga na kraju bacat šta je opet na današnju krizu lipo.”

Željko iz Zadra: “Nije mi jasna ta odluka, a vjerojatno nije nikome jasna zašto se mora uzeti cijeli kruh.”

Luka iz Zadra: “Ne slažem se s tim. Zašto ne bi žena koja je sama ili recimo muž, tribaju pola kruha danas, zašto da kupuje cijeli kruh?”

U velikim supermarketima stranih lanaca odavno nije moguće rezanje kruha. Takvu praksu prati i sve veći broj domaćih trgovina. Dio njih se hrvatske tradicije ne odriče.

Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK: “Mi u našoj kompaniji smatramo da treba omogućiti i ljudima koji imaju i manji broj članova domaćinstava, da kupe određenu vrstu kruha koju žele, a da ne moraju jesti slijedeća dva-tri dana, nego da mogu kupiti u manjim količinama.”

Kupci su se već žalili, ali bez uspjeha

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača: “To Državni inspektorat ne kontrolira niti može bilo šta napraviti, nego da su potrošači zapravo ti koji reguliraju tržište. Prema tome, ako se u prodaji pojavi nešto što im ne odgovara, onda to jednostavno treba prestati kupovati i ići tamo gdje nam odgovara.”

Zašto su se odlučili na ovaj potez, i to baš dok sve poskupljuje, uz gorivo hrana i najviše, pitali smo i veliku zadarsku pekarsku kompaniju. Odgovor nismo dobili, izvještava Nikolina Radić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari