U pet dana u Hrvatsku ušlo 25 tisuća izbjeglica, u Tovarniku najveći pritisak

U proteklih pet dana u Hrvatsku je ušlo oko 25 tisuća izbjeglica, velik broj njih još uvijek nije nastavio put prema Sloveniji i Mađarskoj.

Naime, tijekom subote na graničnom prijelazu Harmica nije bilo većih pomaka, propušteno ih je dvjestotinjak, uglavnom žena i djecu koji su prevezeni u prihvatne centre. U nedjelju su Slovenci ponovno blokirali ulaz u zemlju, no proširila se vijest da će tijekom dana stići autobusi po izbjeglice. Na Harmici približno 700 izbjeglica čeka na ulaz u Sloveniju, a na graničnom prijelazu Bregana još 500.

Noćas je u Mađarsku kod Botova ušlo oko dvije tisuće ljudi.

U Tovarniku se postavlja šatorsko naselje za pet tisuća izbjeglica. Ondje je, kao i proteklih dana najveći pritisak, trenutno se tamo nalazi oko četiri tisuće izbjeglica.

Otkada traje izbjeglička kriza ne jenjava međunarodna napetost, pljušte optužbe na pokušaje rješavanja ovog rastućeg problema.

Tako je austrijska ministarica unutrnjih poslova Johana Mikl-Lajtner izrazila nezadovoljstvo valom izbjeglica koji kroz Hrvatsku i Sloveniju kreću prema Austriji i Njemačkoj. Istakla je kako joj je joj je neshvatljivo da u tim zemljama nije zabilježen gotovo nijedan zahtjev za azilom. Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova poziva se na europska pravila o azilu poznatijia kao “Dublinski sporazum”, prema kojemu će pokrenuti proceduru vraćanja izbjeglica u Hrvatsku i Sloveniju uz objašnjenje kako “ne vjeuruju da su te dvije države bez budućnosti”.

U Austriju je, prema policijskim podacima, u subotu ušlo više od 10 tisuća izbjeglica.

Mađari su u nedjelju popodne na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavili čelična vrata i bodljikavu žicu. Sve osigurava i vojni konvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari