U Puli nema pomora ptica, riječ je o plasiranju lažne vijesti

Foto: Istramet

Društvene mreže preplavile su vijesti o pomoru ptica na području grada Pule koji je navodno uzrokovao – subotnji vatromet

“Istramet na Facebooku prati više od 10.000 članova iz Pule, stoga smo odlučili provjeriti kako to da nismo zaprimili niti jednu informaciju o potencijalnom ekološkom “incidentu” u najvećem istarskom gradu, a zaprimamo stotine poruka kada padne nekoliko kapi kiše.”, piše danas Istramet i nastavlja:

“Kratkom provjerom fotografija koje se šire Facebookom zaključili smo kako je većina njih starija od nekoliko godina, a dobar dio nije ni fotografiran u Istri, već u SAD-u. Ako i postoji određena fotografija manjeg broja uginulih ptica, nema dokaza da je uzrok upravo vatromet, a i pitanje kada su iste nastale i tko je autor.

Čak su iz zelenih Udruga za lokalne medije izjavili kako nema službenih potvrda da su ptice ove godine uginule uslijed vatrometa ili bilo kojeg drugog uzroka, stoga je posebno začuđujuće kako se vijesti pišu na temelju nepostojećih činjenica.

Ne možemo se ne zapitati čemu širenje očiglednih lažnih vijesti, da li je to umjetno stvaranje panike i kome to koristi? Da li je zbog toga što su pozitivne vijesti, kao primjerice pošumljavanje nedovoljno klikane, stoga treba izmišljati vijesti zbog ekonomskih razloga?”, pita se Istramet.

Naslovna fotografija koja se brzinom munje proširila društvenim mrežama nije fotografirana čak ni u Europi, već dolazi iz SAD-a. Nastala je već sada davne 2011. godine kada je zabilježen pomor ptica u Louisiani.

Većina stručnjaka taj pomor prepisala je prirodnoj pojavi, kao što je udar munje ili tuča, a tek je manji dio smatrao kako postoji mogućnost da je pomor posljedica vatrometa. Naime, meteorolozi su za vrijeme pomora zabilježili razvoj iznimno snažnog kumulonimbusa.

Podsjetimo, nedavno je tuča pobila na stotine ptica u Sloveniji, stoga to nije nikakva novost u prirodnom svijetu, zaključuje Istramet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari